Uluslararası Af Örgütü, açlık grevlerinin 76. gününde gözaltına alınan ve tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın hızla ve koşulsuz serbest bırakılmasını talep eden uluslararası bir acil eylem imza kampanyası başlattı.İmza Kampanyasına http://acileylem.org.tr adresinden ulaşılabilinir.

Tutuklandıktan sonra Ankara’daki Sincan cezaevine sevk edilen Gülmen ve Özakça’nın barışçıl protesto haklarını kullandığını vurgulayan Uluslararası Af Örgütü, yetkilileri ifade özgürlüğü haklarına saygı göstermeye çağırdı.

Uluslararası Af Örgütü ayrıca Gülmen ve Özakça’nın kendi rızalarının dışında zorla beslenmelerinden, işkence ile kötü muameleye maruz kalmalarından endişe duyduğunu belirterek, rızaları olması durumunda bağımsız doktorlar tarafından sağlanacak ve tıbbi etik ilkelerin yerine getirildiği sağlık hizmetlerine de erişebilmelerini talep etti.

Uluslararası Af Örgütü’nün kamu çalışanlarının kanun hükmünde kararnamelerle ihraç edilmelerine dair raporu bu hafta başında yayınlanmıştı. İhraçların keyfi ve herhangi bir inandırıcı bireysel kanıt sunulmadan yapıldığı belirtilen raporda, bu durumdan etkilenen kamu çalışanlarına etkili bir itiraz yolu sunulması için çağrıda bulunulmuştu.

‘İfade Özgürlüğünü ve Demokrasiyi Savunan Herkesi Destekleyin’

Arthur C. Clarke ve Prince of Asturias Edebiyat ödüllü yazar Margaret Atwood Gülmen ve Özakça için gönderdiği destek mesajında, “Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, olağanüstü hal kararnameleriyle kovulan 4 bin 811 akademisyen ve 40 bin öğretmenden ikisi.

Bugün itibariyle 80 günden fazladır açlık grevindeler ve şafak baskınıyla, polis tarafından kapıları kırılarak tutuklandılar. Ankara'da hapishanedeler.

Artık adalet arzuları yüzünden hayatları tehlikede. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça serbest bırakılmalı ve işlerine iade edilmelidir.

Lütfen Türkiye'de ifade özgürlüğünü ve demokrasiyi savunan herkesi destekleyin.” dedi.

‘Türkiye’de Hukukun Üstünlüğüne Dönülmesi Gerekiyor’

Nobel ödüllü yazar John Maxwell “J. M.” Coetzee’de Türkiye’de hukukun üstünlüğüne dönülmesi gerektiğini vurgulayarak “Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, dünyanın dikkatini, yeni Türkiye’de aydınların vahim durumuna çekmek için cesaretle açlık grevine gitti. Umarım, Türkiye’yle ilişkide olan NATO ülkeleri bu durumu dikkate alır ve ülkede hukukun üstünlüğüne dönülmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a baskı yaparlar.”dedi.

Uluslararası PEN Yazarlar Derneği (PEN International) ile sinemacılar Ken Loach ve Rebecca O’Brien’da, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için destek mesajı yayınladı.

‘Bizim Politikacılarımız da Çaba Göstermeli’

İngiltereli yönetmen, senarist Ken Loach ve yapımcı Rebecca O’Brien’ın mesajı şöyle:

“Erdoğan iktidarı ve onun sessiz medyasının mağduru Nuriye ve Semih’in cesaretini selamlıyoruz ve desteklerimizi gönderiyoruz. Bizim politikacılarımız da adalet ve açık demokrasi isteyen Nuriye ve Semih’in taleplerinin ivedilikle yerine getirilmesi için çaba göstermeli.”

PEN’den Wernicke-Korsakoff Uyarısı

Uluslararası PEN Yazarlar Derneği ise yayınladığı mesajda da eğitimcilerin tutuklanmasının “kabul edilemez” olarak değerlendirdi, derhal serbest bırakılmalarını talep etti.

PEN, Ankara Tabip Odası’nın Gülmen ve Özakça'nın sağlık durumundaki belirtilerin Wernicke-Korsakoff Sendromunun öncü belirtileri olduğunu açıkladığını da hatırlattı.

PEN International Başkanı Carles Torner, “Gülmen ve Özakça’nın tutuklanmasının, Türkiyeli yetkililerin ifade özgürlüğü ve insan haklarına bakışını bir kez daha açığa vurduğunu” söyledi, “Bir an önce serbest bırakılmalılar” dedi.

Editör: Haber Merkezi