Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, partisince depremin bitkisel ve hayvansal üretimdeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla görevlendirildiği Diyarbakır’da hayvan yetiştiricilerini ziyarete etti.

HAYVANCILIKTA YAŞANAN SORUNLAR

Diyarbakır Besi Organize Sanayi Bölgesi’nde hayvan yetiştiricilerini ziyaret eden Gürer’e, burada hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlar anlatıldı.

Geçen yıl 150 hayvanı varken bu yıl bu sayının 90’a gerilediğini söyleyen bir hayvan yetiştiricisi, maliyetlerin yüzde 100 arttığını, bu nedenle hayvancılıkla uğraşanların sayısının da yarı yarıya azaldığını belirterek, “Hayvancılık bitme noktasına geliyor. Kimse hayvan beslemek istemiyor” dedi.

1000 LİRALIK SAMAN 3 BİN 300 LİRA OLDU

Samanın ton fiyatının geçen yıl 1000 lira iken bu yıl 3 bin 300 liraya, arpanın tonunun ise 3 bin liradan 6 bin 500 liraya çıktığını söyleyen hayvan yetiştiricisi, “Şem fiyatları sürekli artıyor. Bir hayvana günde 14-15 kilogram yem veriyoruz” diye konuştu.

Deprem bölgesinde hayvancılık yapanlara destek verileceği açıklanmasına rağmen şu ana kadar desteklemelerle ilgili bir gelişme olmadığını da söyleyen hayvan yetiştiricisi yem ve saman fiyatları sürekli arttığı için bu işin sürdürülebilirliğinin kalmadığını ifade etti.

MALİYETLERİ  ARTTI

CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik ise yem fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle vatandaştan çok şikayet aldıklarını belirtti. Geçtiğimiz yıllarda bu topraklarda milyonlarca hayvan beslenirken, günümüzde tek tek hayvan yetiştiricisine rastlandığını ifade eden Atik, maliyetlerin yüksek olmasının durumu bu noktaya taşıdığını kaydetti.

Besicilerin ve yetiştiricilerin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ise hayvanların eskisi gibi meralarda beslenmediğini, hayvancalar artık kapalı ortamlarda yılın 12 ayı yemle beslendiğini, bu durumun ise yem fiyatlarının artmasını, yem fiyatlarının artmasının da maliyet artışına neden olduğu için besicilerin hayvan beslemeyi bırakmasına neden olduğunu anlattı. Gürer Hayvancılıkta ülke genelinde yaşanan sorunlara deprem bölgesinde hayvan stresi ile eklenen sorunlar olduğunu, telef olan hayvanlar yanında çok sayıda hayvan yavru attığını belirtti. Yem fiyatlar artış hayvancılığı sürdürülür olmaktan giderek çıkarıyor. Yem için önlem ve destek şart” dedi.