Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı, KKKA hastalığı yönünden riskli olduğu saptanan 26 ilde kene ile mücadele programı başlattı. Bu illerin arasına Kayseri de dahil oldu. İl Müdürlüğü, Kayseri'nin tüm ilçelerine kenelerle mücadele kapsamında toplam 7177 kutu ilaç temin etti. Müdürlük tarafından çiftçilere dağıtılmak üzere ücretsiz tedarik edilen ilaçların bütçesinin Bakanlık tarafından karşılandığı belirtildi. Kayseri'de yapılan ilaç dağıtımı ile birlikte 75 bin hayvanın kenelere karşı korunması hedefleniyor.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı, kenelerin taşıyıcılığını yaptığı ve erken müdahale hâlinde ölümlerin önüne geçilebilen bir hastalıktır. Keneler, insanlar ve hayvanların kanını emerek beslenirken; insanlar için ölümcül risk taşıyan KKKA hastalığını bulaştırabilir.

Kırsal alanlarda bulunan ve Türkiye'de daha çok Orta Anadolu ile Orta ve Batı Karadeniz'de görülen keneler, uçamayan/sıçrayamayan bir sekiz bacaklı bir böcektir. Birçok türü olan kenelerin tamamı KKKA hastalığını taşımayabilir.(BGC)

Editör: Haber Merkezi