Akçadırcı, insan hayatına konfor ve kolaylık sağlayan asansörlerin, teknik düzenlemelere uygun olmaması ya da ehil ve yetkili olmayan kişilerce bakımının yapılması durumunda ölümle sonuçlanabilecek kazalara zemin hazırlandığını kaydetti. Asansörlerin güvenilir ve emniyetli çalışabilmesinin en temel kriterinin, doğru bakım hizmetinin verilmesi olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bina sorumlularının kendilerinin ve yakınlarının da asansörleri kullandığını, oluşabilecek kazalarda yasal sorumluluklarının bulunduğunu gözeterek Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği ile kendilerine yüklenen görev ve sorumlulukları eksiksiz yerine getirmeleri gerekmektedir. Asansörlerin aylık bakımlarının yetkili kişilere yaptırılması yasal bir zorunluluktur. Bakımların yetkili kişilerce yapılmaması durumunda bina yöneticisi sorumludur. Ancak İl Müdürlüğümüzce yapılan denetimlerde, çoğu bina yöneticisinin bu sorumluluklarından haberdar olmadıkları tespit edilmiştir. Bina sorumlusu; asansörün Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğine uygun olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla ayda en az bir defa düzenli olarak bakımını yaptırmaktan sorumludur. Kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından, gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için de yılda en az bir kere A Tipi Muayene Kuruluşu'na asansörün yıllık periyodik kontrolünü yaptırmaktan sorumludur. Yıllık kontrol neticesinde asansörün çalışmasında can ve mal güvenliği açısından bir tehlike söz konusu ise bina sorumlusunca asansörün çalışmasına can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar izin verilmez. Kontrol sonucunda asansöre yapıştırılan ‘Kırmızı Etiket’ asansörün hizmet dışı bırakılması gerektiğini ifade etmektedir.’’

Asansörlerin kullanılması esnasında, can ve mal güvenliğini teminen sürekli kontrol altında tutulabilmesi için bina yöneticisinin, asansörü monte eden veya onun yetkili servisiyle veya bir başka asansör monte eden veya onun yetkili servisiyle aylık bakım ve servis hizmetleri sözleşmesi yapmak zorunda olduğunu belirten Kamil Akçadırcı, "Bina yönetimlerince bakım sözleşmelerinin mutlaka TSE Hizmet Yeterlilik Belgesine sahip, montajcı bir firma veya montajcı bir firma ile noter onaylı sözleşme imzalayan ve yetkili servis özelliği kazanan firmalarla yapılması gerekmektedir. Bakım yapan firmaca temin edilecek asansör bakım defteri asansörün varsa makine dairesinde veya bina sorumlusunca kalıcı olarak muhafaza edilir. Her bakımdan sonra asansör bakımı ile ilgili yapılan bütün işlemler asansör bakım defterine işlenir. Bakım yapan firmalar, can ve mal güvenliği yönünden asansörün risk taşıması durumunda, bina sorumlusunu yazılı olarak bilgilendirir. Bilgilendirme yapıldıktan sonra bina sorumlusu, asansörün uygun hale getirilmesini sağlamak zorundadır. Bakım yapan firmanın yazılı ihtarına rağmen uygunsuzluk giderilmediği takdirde sorumluluk bina yöneticisine aittir. Yıllık kontrol neticesinde, asansörün çalışmasında can ve mal güvenliği açısından bir tehlike söz konusu ise, asansörün çalışmasına can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar izin verilmez. Buna rağmen, asansörün çalıştırılmasından bina yöneticisi sorumludur. Yıllık kontrolün yaptırılıp yaptırılmadığının denetiminden de ilgili belediye sorumludur’’ ifadelerini kullandı.

Akçadırcı, Kayseri’de 5 bin 262’si Melikgazi, 2 bin 766’sı Kocasinan,1251’i Talas ve 300’ü ise diğer ilçelerde olmak üzere toplam 9 bin 579 asansör kullanıldığını da belirterek, " İl Müdürlüğümüzce piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında son bir yılda gerek kullanıcı şikayeti ve gerekse re’sen asansör denetimlerine yoğun olarak devam edilmiştir. Yapılan denetimler sonucunda yönetmeliğe uygun denetim yapmayan 12 firmaya toplam 86 bin 299 lira idari para cezası uygulandığını, yapılan denetimler sonucu güvensizlik şüphesi tespit edilen 3 asansör üzerinde de TSE’ye test ve muayenelerinin yaptırıldığını, test sonuçlarının beklendiğini kaydetti. 
Editör: Haber Merkezi