Şahin, yaptığı basın açıklamasında Müdürlük tarafından Kayseri çapında yürütülen projeler hakkında bilgi verdi. Projelere yapılan yatırımlar üzerine konuşan Şahin: “8 büyükbaş hayvancılık projemiz için 23 milyon TL yatırım ve 11,5 milyon TL hibe desteği; 9 bitkisel ürün işleme, paketleme ve depolama için 18,5 milyon TL yatırım bütçesi ve 9,2 milyon TL hibe ödemesi; 4 çelik silo ve soğuk hava projemiz için 12 milyon TL bütçe ve 6 milyon TL hibe ödemesi, 27 aile işletmeciliğinin gelişimi üzere altyapı projemiz için 4,8 milyon TL yatırım bütçesi ve 2,4 milyon TL hibe ödemesi, 8 tarla içi sulama sistemi projemiz için 553 bin TL yatırım bütçesi ve 277 bin TL hibe ödemesi gerçekleşecektir” ifadelerini kullandı.

Yılın ilk altı ayında başlatılan projelere değinen Şahin: “Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) ile yapılan 3,2 Milyon ₺ bütçeli 5 projemiz imzaları atılarak çalışmalarına başlanılmıştır. Göçmen ve yerli koyun üreticilerinin entegrasyonu amacıyla Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz bakıcı istihdamı ve üretimin artırılması projesi Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile imzalanarak içerisinde bulunduğumuz yıl çalışmaları başlayan toplamda 7 adet proje 4 Milyon TL’lik bütçe ile gerçekleşecektir. ‘Koyunlar Çoğalıyor, Meralar Şenleniyor Projesi’ ile İlimizde 11 ilçede, her ilçede 5 aileye toplamda 55 aileye 19 dişi akkaraman ve 1 erkek akkaraman koyun olmak üzere toplam 1100 adet akkaraman cinsi koyun dağıtımı yapılacaktır” diye konuştu.

Çiftçilere tohum desteği verdiklerini de belirten Şahin, açıklamasında “Üreticilerimize Bakanlık olarak gerçekleştirdiğimiz hibe ödemelerinin yanında 2021 yılında Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında üreticilerimize toplamda 703.250 kg. Buğday, Aspir, Fasulye, Adi Fiğ, Korunga, Macar Fiği ve Nohut tohumu dağıtımı yapılmış olup, 3,5 milyon TL değerinde gerçekleşen bu tohum dağıtımı ile zor dönemlerden geçen üreticilerimizin yanında olmaya gayret gösterdik” ifadelerini kullandı.

DESTEK ÖDEMELERİNDE REKOR KIRILDI

Şahin, pandeminin başladığı 2020 yılında yaptıkları desteklere değinerek “2020 yılı üretim sezonunda faaliyet gösteren üreticilerimize 167 milyon TL bitkisel üretim, 99 milyon TL hayvansal üretim, 4 milyon TL su ürünleri üretimi ve 1,56 milyon TL kırsal kalkınma desteği olmak üzere toplamda 272 milyon TL destekleme ödenmesi yapılmış olup takvim dahilinde ilerleyen dönemlerde süreci tamamlanan desteklemeler için ödemeler devam edecektir” diye konuştu. Şahin, kırsal kalkınma hibe ödemelerindeki artışın kendilerini sevindirdiğini vurgulayarak,Tarım ve Orman Bakanlığının Kayseri’ye tarihin en yüksek destek ödemesini geçen yıl yaptığını ve bunun rekor bir değer olduğunu belirtti. Şahin, konuşmasına “TÜİK verilerine göre işsizlik oranı % 12,8, GSYİH oranı 44.211 TL ile tam bir sanayi şehri olan ilimizde, tüm olağanüstü şartlar ve sınırlı imkanlara rağmen gerçekleşen bu rakamlar bizleri ziyadesi ile memnun etmektedir” dedi.

KURBAN BAYRAMI UYARISI

İl Müdürü Mustafa Şahin, vatandaşlara yaklaşan Kurban Bayramı konusunda telkinde bulundu. Şahin: “Vatandaşlarımızı alacakları kurbanlık hayvanları; hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu’nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden almaları konusunda uyarmak istiyorum. Ayrıca alınacak kurbanlıklar konusunda gerek il/ilçe müdürlüklerimiz gerekse hayvan pazarlarında bulunan veteriner hekim arkadaşlarımız vatandaşlarımızın bilgi taleplerini karşılama noktasında süreç boyunca yanlarında olacaklardır” ifadelerini kullandı. Alınacak kurbanlıklarda dikkat edilmesi gereken noktaları sıralayan Şahin: “Özellikle dikkat edilmesi gereken husus olarak; sürdürülebilir hayvan varlığı için, kulak küpesi olmayan hayvanların alınmaması ve damızlık niteliği olan dişi hayvanların kesilmemesi gerekir” dedi.

Editör: Haber Merkezi