Sağlık sektöründen ahşap sektörüne geçen Kayserili ahşap sanatçısı Yücel Özdemir, “6 yıldır ahşap işiyle uğraşıyorum. Bu 6 yılın; 3 yılı 15 Temmuz ve pandemi süreciyle geçti. Biz yeni geçiş döneminde olduğumuz için bu süreçte diğer sektörlere göre daha fazla etkilendik. Benim gençlere tavsiyem hep yenilikçi tasarımlar yapsınlar. Bu sayede ülkemizi yurt dışında daha iyi temsil edebiliriz. Halk ağzında, ’yabancı şu iyi yapıyor’ diye duyarız biz bunları duymak istemiyoruz. Biz Türk halkı olarak kaliteli bir iş yaparak bunu daha zirvelere taşıyabilmek adına çok çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.

“BU İŞE FIRINDAN EMANET ALDIĞIM ODUNLARLA BAŞLADIK”

İşe başlama anısının tuhaf olduğunu belirten Yücel Özdemir, “6 yıllık çalışma serüvenimde çok ilginç olayla karşılaştık. Bizim bu işe başlamamız bile çok tuhaftı. Bizim bu işe fırından emanet aldığımız odunlarla başladık. Ticarette korkmayan bir yapım var, olur mu yoksa olmaz mı gibi korkularım olmadı. Yaptığımız işin zaten başka bir muadili daha yok. İlk olduğumuz için tepkileri merak ettik. Fırından aldığımız odunları işlemeye başladık. İlk satışımız Ankara’ya oldu. Hiçbir şeyimiz yoktu. Ankara’da müthiş bir rağbet gördük. Çekiniyordum ben işin açıkçası. Mobilyacı bazı firmalar bu iş gidecek dediler. 30 tane bir ürün yaptık. Götürdüğümüz ürünleri sattık. Bu bize bir şevk oldu. Hobiyle başlamıştık sonra gerçekten mükemmel bir ticari alana dönüştürdük. Biz başladığımız yerde kalmadık. Lambader ile başladık ahşabı her türlü haliyle işledik. Şuan da dolaylı olmak üzere 7 ülkeye ihracatımız ve 81 ile sevkiyatımız var” diyerek ülke ekonomisine katkılarının olduğunu ve bu durumdan mutlu olduklarını ifade etti.

“GENÇLERİ AHŞAP SEKTÖRÜNE KAZANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Gençleri ahşap sektörüne kazandırmayı hedeflediğini belirten Yücel Özdemir, “Burada gençlere yönelik eğitimler vermeyi düşünüyoruz. Geleceğimize bir ışık tutabilirsek mutmain oluruz. Pandemi süreci çok sıkıntılı geçti, her şey rayına otursun eğitimlere başlamayı düşünüyoruz. 2 aylık bir süreç kendimize belirledik umarım bu 2 aya yetiştireceğiz. Yukarıya bir atölye yapacağız gençlere sıralı bir şekilde tek tek öğreterek hangisi daha ele yatkın, bizler ticaretle uğraştığımız için kişinin çalışmasını, elinin yatkınlığını kimin hangi aleti kullanacağını anlayabiliyoruz. Onu yakalarsak orda işlem yapmayı düşünüyoruz " diye konuştu.

“UNESCO’YA GİRECEK TASARIMLAR YAPIYORUZ”

İlginç ürünler yaptığını belirten Yücel Özdemir , “Bizlere ilginç bir istek gelmedi çünkü biz ilginç ürünler yapıyoruz. Herkes bizdekini görüyor, sonra sipariş veriyor. Ancak bazı müşteriler, ‘abi şunu da şöyle yapalım’ dediklerinde biz üstüne artı koymaya çalışıyoruz. Biz ilginç bir ürün almadık ama çok ilginç ürün verdik. UNESCO’ya girecek şekilde tasarımlar yapıyoruz. Antika müze çalışmaları yapıyoruz, inşallah adımızı dünyaya duyurmaya çalışacağız. Gördüğünüz gibi ürünler tamamı ile ilginç, dünyada başka bir yerde görülecek ürünler değiller. Belki lambaderler farklı firmalarda da yapılmaya başlanmış olabilir ama diğer ürünler tamamıyla kendi tasarımımız. Bizler burada farklı bir yerden alıntı yapmıyoruz. Mesleki arkadaşlarımdan rica ediyorum, kendi fikirleriyle yola çıkmaları istiyorum. Birilerinden görüp kopyalama işini bırakalım. Birilerinden ürün çalmakla bu iş yürümez. Ürün çalanlar anlık kazanıyoruz diye görüyorlar ama kazanılmıyor. Bunu yapanlar ülkemizi de bir yere götüremiyor yeni tasarımlarda oluşmuyor. Benim ricam bunlar kendilerini geliştirsin. Bir başkası yapsın da bende ondan görüp yapayım olayı bana ters. Atılım yapabilmek için insanların kendi kendini geliştirme özelliği olması lazım. Mesela bu sektör sınır olamayan bir sektör, tasarımın sınırı yok. Biz bunu öyle bir yere getireceğiz ki sürekli yenilik yapacağız. Bu ekonomimize katkı olacak. İnsanlar kendi işini yapsa patent olayı olmayacak” diye konuştu. Yücel Özdemir Kayseri halkının ahşap sanatına ilgisinin fazla olduğunu belirterek yaptığı işlerle bu ilgiyi daha da arttıracağını ifade etti.(BGC)

Editör: Haber Merkezi