KAYSERİ'nin 1800'lü yıllarda sanayi şehri olduğunun göstergesi Bezir Yağı Fabrikaları kaderine terk edildi.
Osmanlı Devleti kayıtlarında yer alan çok sayıda bezirhaneden sadece birkaçının ayakta kaldığı bu yapıların, yenileme çalışmaları yapılmadığı takdirde yok olacağı belirtildi. Merkez Melikgazi Belediyesi'ne bağlı Ağırnas ile Germir Mahallesi'ndeki fabrikalarla ilgili endişesini dile getiren Germir Mahalle Muhtarı Ali Kapısız, 20 tesisten sadece 2'sinin günümüze ulaştığını söyledi. Kapısız, şöyle dedi:
"Bu bezirhaneler 250-300 yıl önce; günümüzde 'Fabrika' gibi yerler kabul edilir bezir yağı üretirmiş. Burada yani Germir'de 20 kadar bezirhane vardı. Bu bezirhaneler şu anda yok olmuş durumda. Sadece 2 adet kalmış."
Emir Yavuz da, fabrikaların 3 kuşak önce dedeleri tarafından işletildiğini anlatırken şöyle dedi:
"Burayı 1969'a kadar işlettik. Çeşitli ürünlerin tohumları ezilip işlenerek bezir yağı elde edilirdi. 1969'dan sonra ne hammaddesi, ne de alan- satan kaldı. Kimse kalmadı, bu işten anlayanlar da bezir yağına talep kalmayınca, Almanya'ya gitti."
Bezir Yağı Fabrikası sahibi Osman Solak ise, gençlerin bu fabrikaları gezmesini ve dönemin önemli iş sahalarını yerinde görmesini anlatırken şöyle konuştu:
"Buralar geçmişte ekonomiye can veren fabrikalardı. Yıllar sonra burası atıl durumdan olduğundan kimse buraları bilmiyor. Hele sonradan yetişen nesil, buraların ne olduğu görse dahi buraların neresi olduğunu bilemez. Bu tür yapıların tanıtılarak turizme açılması, yeni neslimize kazandırılması, bunlar çok önemli ve talebimiz bu. Bezirhane olarak bilinen yağ fabrikalarından elde edilen yağ, o yıllarda mutfaklarda kullanılmasının yanında sabun ve boya sanayinde de ham madde olarak kullanılmış. Ayrıca, dönemin veterinerleri tarafından yaralanan hayvanların iyileşmesinde merhem olarak kullanıldığı da kayıtlarda yer alıyor." 
Editör: Haber Merkezi