Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisinde gerçekleştirilen “Ring annuloplasty+triangular rezeksiyon+ neokord implantasyonu” tekniğiyle mitral kapak onarımı ameliyatı; Kalp Damar Cerrahisi AD. Dr. Öğretim Üyesi Rifat Özmen ve ekibi tarafından 17 yaşındaki bir hastaya Kayseri’de ilk defa gerçekleştirildi.
Ameliyatı yapan Dr. Öğretim Üyesi Rıfat Özmen yaptığı açıklamada, “17 yaşındaki hastamız Gülbahar Dikmen çabuk yorulma, nefes darlığı şikâyeti ile Çocuk Kardiyoloji-Kalp Damar Cerrahisi konseyinde değerlendirildi. Kalbin sol kulakçığı ve karıncığı arasında yer alan mitral kapakta ileri derecede yetmezlik ve buna bağlı geriye doğru kaçak olduğunu tespit ettik. Hastamıza mitral kapak onarımı kararı aldık. Gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra mitral kapağını onardık. Bu işlemi yaparken ameliyatta yaptığımız incelemede bizim “chorda tendinea” olarak isimlendirdiğimiz mitral kapağı bir paraşüt gibi asan kapak altı yapılardan bir tanesinin kopmuş olduğunu, bu alanın ileri derecede uzamış olduğunu gördük. Uzamış ve kapakta kaçağa sebebiyet veren alanı kesip onardık. Kopmuş olan chorda yerine özel bir dikiş malzemesi ile neokorda dediğimiz suni chordayı yerleştirip kapak etrafına mitral ring koyduk. “Ring annuloplasty+triangular rezeksiyon+ neokord implantasyonu” yaptığımız hastamızı birkaç gün içerisinde taburcu etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Bu ameliyat sonrasında hastanın, ömür boyu antikoagulan kullanmasına gerek kalmıyor.
Dr. Öğretim Üyesi Rıfat Özmen, “Kayseri’de ilk defa yapılan bu ameliyatın en önemli avantajı hastanın kendi kapak dokusunun yerinde kalması, ömür boyu antikoagulan kullanmasına gerek olmaması, kalbin anatomisinin korunmasına olanak sağlanmasıdır. Ekip arkadaşlarıma ve teknik ekipman desteği sağlayan hastane idaremize özellikle teşekkür ediyorum. Hastamıza da acil şifalar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi