1990'lı yıllarda büyük mücadeleyle adeta kökü kazınan kızamık hastalığı 2023 yılıyla birlikte yeniden tırmanışa geçti. Son bir yılda vaka sayısı tam 40 kat arttı. 2023 aralık ayına kadar 5 bin 584 vakaya ulaştı. Fox Haber'e konuşan Türk Tabipler Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı "Ne yazık ki son bir yıldır bir kızamık salgınıyla karşı karşıyayız. 2022 öncesi 0'la 10 arasındaydı 2022-2023 senelerinde toplam 127 olan vaka sayısı 2023 aralık ayında 4 bin 584'e çıktı. Yani 40 kat arttı." dedi.

TÜRKİYE EN ÇOK KIZAMIK VAKASI GÖRÜLEN BİRİNCİ ÜLKE

TÜRKİYE EN ÇOK KIZAMIK VAKASI GÖRÜLEN BİRİNCİ ÜLKE

Bu sayılarla Türkiye, Avrupa'da kızamık vakalarının en çok görüldüğü ülke konumuna geldi.

DSÖ'DEN UYARI GELDİ

 DSÖ'DEN UYARI GELDİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) artıştan dolayı Türkiye'yi uyardı.

Okul çağı aşısı olan kızamık aşısının pandemi döneminde yapılmadığı belirtilirken, aileler okulda yapılacağını düşünerek çocuklarını aile sağlığı merkezlerine götürmedi. Uzmanlar, eksik aşı nedeniyle kızamık vakalarında büyük bir artışın yaşandığına işaret etti.

"3 MİLYONA YAKIN ÇOCUK AŞISIZ GRUPTA KALDI"

 "3 MİLYONA YAKIN ÇOCUK AŞISIZ GRUPTA KALDI"

Dr. Kırımlı "Aşıya karşı bir tereddüt oldu. Okullarda yapılıyordu diye. Bu sebeple 3 milyona yakın çocuk bu ara grupta kaldı. Bizler yaz aylarında bu aileleri, tek tek arayarak aile sağlığı merkezlerine davet ettik. Gelenlerin aşılarını tamamladık ama yine de bu aşı tereddütü bir nebze de olsa bizleri engelliyor." diye konuştu.

Dünya genelinde ilk: Cilt kanseri tedavisi onaylandı, maliyet 515 bin dolar. Dünya genelinde ilk: Cilt kanseri tedavisi onaylandı, maliyet 515 bin dolar.

'ÖLÜMCÜL HASTALIK' UYARISI

'ÖLÜMCÜL HASTALIK' UYARISI

Düzensiz göçmen girişi ve pandemide başlayan aşı karşıtlığının da kızamık vakalarını artırdığını savunan uzmanlar, salgın yüzünden endişeli. Uzmanlar, kızamığın ölümcül olabilen tehlikeli bir hastalık olduğunun altını çiziyor.

HANGİ YAŞ GRUBUNA KIZAMIK AŞISI YAPILIYOR?

HANGİ YAŞ GRUBUNA KIZAMIK AŞISI YAPILIYOR?

Koronavirüs öncesi okullarda 6-7 yaşlarında yapılan kızamık aşısı artık ise 1-4 yaş arası çocuklara iki doz olarak yapılıyor.

KIZAMIK AŞISI ÜCRETLİ Mİ?

KIZAMIK AŞISI ÜCRETLİ Mİ?

2 doz olarak kızamık aşısı salgına karşı çocukları yüzde 100 oranında koruduğunu belirten uzmanlar, söz konusu aşının ücretsiz olarak yapıldığını da hatırlatıyor

KIZAMIK BELİRTİLERİ NELER?

 KIZAMIK BELİRTİLERİ NELER?

- Yüksek ateş

- Vücutta döküntü

- Gözde sulama

- Burun alıntısı

Editör: SELAHATTİN KARAKOÇ