Avrupa, ülkelerin çoğunda, yerel yönetimler Ağaçlardan dökülen yaprakları(gazelleri) toplayarak, organik gübre dönüştürüyor. 
Kayseri belediyelerinin aksine, Avrupa ülkelerindeki birçok belediyenin Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bağlı ekipler, il ve ilçe sınırlarında özellikle parklarda ağaçlardan dökülen yaprakları toplayarak önce, patoz makinesinde ufaltıyorlar ardından oluşturulan mekânlarda naylon ile kapatıyor. Yaza kadar muhafaza edilen, gazeller bu yöntemle kompost toprağa dönüşüyor ve üstün kalitede gübre elde ediliyor.
Bizde ise belediyelere ait Park Bahçe Müdürlüklerine bağlı ekipler tarafından ağaç diplerinden toplanan yapraklar çöpe atılıyor.
Bu sabah karşılaştığımız, bir Belediye çalışana ağaç diplerinden topladığı yaprakları ne yaptıklarını sorduk. Aldığımız cevap,”Bu yapraklar Avrupa’da gübre oluyormuş, bizde ise çöpe atıyoruz”oldu.
Avrupalılar, bu uygulama ile toprağın mineraller açısından zenginleştirildiğini ve daha verimli hale getirildiğini biliyorlar.

Ticaret Karma Küçük Sanayi Sitesi’nin Yapılacağı Arsa Satın Alındı Ticaret Karma Küçük Sanayi Sitesi’nin Yapılacağı Arsa Satın Alındı

HABER - Selahattişn KARAKOÇ

Editör: SELAHATTİN KARAKOÇ