Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir adeta isyan etti. Şeker fiyatlarını gündeme getiren başkan Aydemir şunları söyledi: “Kamuya ait Türkiye şeker fabrikalarında bir çuval şekerin fabrika çıkış fiyatı 258 TL olmasına rağmen bugün itibariyle piyasada şekerin çuvalı 700 lirayı geçti. Bunun sebebi Türkiye şeker fabrikalarının iç piyasaya şeker vermemesidir. Türkiye şeker fabrikaları imalatçıya üreticiye neden şeker vermiyor? İç piyasaya şeker vermeyerek neden paniğe sebep oluyor. Şekerpancarında bir sıkıntı olmamasına rağmen neden sınırlı üretim yapıyor ve bunun tamamını ihracat yapıyor. İç piyasanın suçu nedir esnaflarımızın imalatçıların suçu nedir? Böyle yaparak krize giren iç piyasada diğer özel şeker fabrikalarında fiyatı arttırmasına neden müsaade ediliyor. İmalatlarımızda kullanacağımız şeker şu anda KARABORSA olmuştur. Paramızla bile şeker bulamaz haldeyiz. Devletimizin çok acil bu konuya el atması gerekiyor. Çok acil bir planlama ve denetim mekanizması geliştirmesi gerekiyor. Konu ile ilgili beklenti ve önerilerimiz şunlardır;

1.Sektörümüzün ana hammaddesi olan şekeri Türkiye şeker fabrikalarından öncelikli alma hakkı imalatçı işyerlerimiz olmalı.

2. Şekeri karaborsadan değil gerçek fiyatı olan 258 liradan almalı.

3.Bu şekilde şeker alımlarının önü açıldığında maliyetlerimiz düşeceği için vatandaşlarımızın da daha uygun alışveriş yapmasının önü açılacaktır.

4.Kapasite raporları ile birlikte ilgili odaların direk fabrikalardan esnafları adına şeker alabilmeleri in önü acil olarak açılmalı.

5. Şekerin ihracatına kesinlikle sınırlama getirilmeli. Unutmayalım ki imalat ve üretici mağdur edilirse bu hem ekonomiye hem de istihdama olumsuz yansıyacaktır. Lütfen acil çözüm bekliyoruz. Artık ne şekerin tadı kaldı, nede ağzımızın tadı kaldı.”dedi.

Editör: Haber Merkezi