İşin içerisinde taşra boyutu, tarım ve hayvancılık bağlamında önem arz ediyor. Bağ gibi alanlar da son süreçte ilgi alanı haline gelmeye başladı, pandemiden sonra herkes bu yöne eğilim gösterdi. İster istemez buradaki harcamış olduğu suların miktarının artmasıyla da hem bir maliyet artmış oldu hem de kullanım miktarı açısından da sıkıntıların olduğu yerler oldu. Su ile ilgili gönlümüz ister ki daha fazlasını daha uygun fiyata verelim ama şu anda bütçesinin 5’te 1’i sırf enerji maliyetidir. 3 milyar 850 milyon 2024 bütçesi KASKİ’mizin, bunun yatırımlar, personel, cari giderler, enerji boyutu var ve yatırım yapmadığınız zaman da eleştiri boyutu var” dedi.

Kayserispor, Bugün Fatih Karagümrük’ü Konuk Edecek Kayserispor, Bugün Fatih Karagümrük’ü Konuk Edecek

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseradar ve Radyoradar ortak canlı yayını ‘Yol Açık’ programında Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Bayram’ın sorularını yanıtladı. Su maliyetleri ile ilgili konuşan Başkan Büyükkılıç, “Bize suyun maliyeti ile vatandaşımıza verdiğimiz suyun maliyeti aynı değil. İşin içerisinde taşra boyutu, tarım ve hayvancılık bağlamında önem arz ediyor. Bağ gibi alanlarda son süreçte ilgi alanı haline gelmeye başladı, pandemiden sonra herkes bu yöne eğilim gösterdi. İster istemez buradaki harcamış olduğu suların miktarının artmasıyla da hem bir maliyet artmış oldu hem de kullanım miktarı açısından da sıkıntıların olduğu yerler oldu. Burada mevzuatın getirdiği kırsal bağlamında bir sınırlama var. Daha fazlasını taşra bağlamında değerlendirmemiz gerekebilir ama yapamıyorsunuz, o boyutu da var. Kayseri’nin suyu içilen ve kullanılan su. 15 tona kadar da, yüksek bir rakam söz konusu değil. Büyükşehirler bağlamında değerlendirmek gerekir Kayseri’nin suyu 16. Sırada değerlendirilen bir su maliyeti ve fiyatları söz konusudur” diye konuştu.
‘BÜTÇENİN 5’TE 1’İ SIRF ENERJİ MALİYETİDİR’
Başkan Büyükkılıç, “Su ile ilgili gönlümüz ister ki daha fazlasını daha uygun fiyata verelim ama şu anda bütçesinin 5’te 1’i sırf enerji maliyetidir. 3 milyar 850 milyon 2024 bütçesi KASKİ’mizin, bunun yatırımlar, personel, cari giderler, enerji boyutu var ve yatırım yapmadığınız zaman da eleştiri boyutu var. Sonrasında pandemi ile ilgili ve depremden kaynaklı dağ, bayır her yere evler yapıldı. Her zaman için hizmetin daha ilerisini, daha kalitesini vatandaş bekliyor, uzaklara doğru gitmiş ev yapmış oraya su istiyor ve su götürmek durumunda kalıyoruz. Çünkü bizim felsefemizde insana hizmet etmek lazım, şu zamanda suyun olmadığı bir yer olmaması lazım. Suyu bulduğunuz, bulamadığınız yer var. Bulmak için sondajlar buluyorsunuz, bunların da maliyeti var. Bütün bunlara rağmen sübvanse ediyoruz, çoğu yatırımlarla Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak da biz üstleniyoruz örneğin yağmur sularının ayrılması lazım, bunu ilçe belediyelerine fatura etmemiz lazım ama böyle bir girişimde bulunmuyoruz. Farklı bir anlayışla hareket etmiyor, birlikte hareket ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: SELAHATTİN KARAKOÇ