CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, son dönemde hayvan hastalıklarında artış olduğunu belirterek, konuyu TBMM gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Arık, soru önergesinde şu soruların yanıtını aradı:

“Bilindiği üzere hayvansal üretim açısından hayvan hastalıklarının etkin takibi, izlenmesi, hızlı teşhisi, zamanında önlem alınması, etkili mücadele edilmesi, hayvan üreticileri ve kamuoyunun bilgilendirilmesi önem arz etmektedir. Son dönemlerde ülkemizde olmayan hastalık tiplerinin ortaya çıkması nedeniyle hayvan itlafları yapıldığı, hayvan pazarlarının kapatıldığı medyada yer almaktadır. Bu bağlamda;

1.  Ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayvan hastalıkları konusunda gerekli tedbirler zamanında alınıyor mu?

2.  Ülkemizde Kuş Gribi olarak bilinen Yüksek Patojenik Avian Influensa (H5N1) en son ne zaman ve hangi illerimizde görüldü?

3.  Medyada yer alan Türkiye`de yumurta üretiminin başkenti konumundaki Afyonkarahisar Başmakçı ve Denizli`de 2023 yılı Ocak ayında 6.5 milyon tavuk itlaf edildiği haberi doğru mu? Hangi hastalık nedeniyle itlaf edildi?

4.  Kuş gribi nedeniyle ülke genelinde hangi illerde kaç kümes karantinaya alındı? Kaç milyon tavuk itlaf edildi?

5.  Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık açısından ciddi ekonomik kayıplara yol açan Şap hastalığı 2023 yılında hangi illerde görüldü? Şap hastalığı virüsünün hangi tipleri görülmekte?

6.  Irak ve diğer sınır ülkelerinde Sat-2 tipi şap hastalığı seyrederken ülkemizde ne gibi önlemler alındı?

7.  Ülkemizde kaç ilde kaç hayvan pazarı Şap hastalığı nedeniyle kapatıldı?

8.  Önemli bir hayvancılık merkezi olan Burdur ilinde hayvan pazarının bir ay süreyle kapatılmasının gerekçesi ülkemiz için ekzotik olan Sat-2 tipi Şap hastalığı mı?

9.  Şap hastalığı nedeniyle kaç işletmede karantina uygulandı? Kaç baş hayvan itlaf edildi?

10. Türkiye`de 2022 ve 2023 yıllarında şap hastalığı hangi illerde kaç mihrakta görüldü?

11. Türkiye`de 2022 ve 2023 yıllarında Mavidil hastalığı hangi illerde kaç mihrakta görüldü?

12. Salgın hastalıkların gizlenemeyeceği, bir gün mutlaka ortaya çıkacağı bilimsel gerçeğine inanarak şeffaflık politikası izleyecek misiniz?”