Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Fatih Dönmez tarafından şu soruların yanıtlanmasını istedi:

GES projelerinin en çok uygulandığı ilk 10 il sırasıyla hangileridir?

2021 yılı ve 2022 yılının ilk 11 aylık sürecinde GES projeleri ile üretilen elektrik miktarı ne kadardır?

GES projeleri ile en çok enerji üretimi yapan ilk 5 il hangileridir?

GES projeleri için destek sağlanmakta mıdır? Son 2 yılda bu destekten yararlanan kişi ve firma sayısı kaçtır?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Fatih Dönmez, GES projelerinin en çok uygulandığı ilk on ilin sıra ile Konya, Ankara, Kayseri, İzmir, Şanlıurfa, Afyonkarahisar, Gaziantep, Manisa, Kahramanmaraş ve Antalya olduğunu açıkladı.

Bakan Dönmez, GES’den elektrik enerjisi üretiminin 2021 yılında 13.943 GWh, 2022 yılında ise 14.534 GWh olarak gerçekleştiğini bildirdi.

5346 sayılı yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun kapsamında GES projelerine 10 yıl boyunca alım garantili destek sağlanmakta olduğunu belirten Bakan Fatih Dönmez, “Hâlihazırda 36 adet lisanslı ve 14.273 adet lisanssız GES’edestek sağlanmaktadır. Son iki yıl içerisinde ise yaklaşık 5000 adet lisanssız GES, bu destekten faydalandırılmaya başlanmıştır” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer güneş enerjisinden daha çok yararlanılması gerektiği belirterek özellikle tarımda sulama suyu için güneş enerjisi ile daha uygun fiyatlar ile enerji üretimi sağlanmasının olası olacağına işaret etti. Gürer” Niğde Edikli Kasabasında Ergün Dane 6 milyon TL’si kredi olmak üzere toplam 12 milyon TL harcayarak güneş enerjisi paneli sistemini kuruyor. Güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrik enerjisinin kullanım sonrası fazla kısmı ücretsiz olarak, havuza aktarılması ile ilgili düzenleme ile mağdur duruma düşüyor. Bu gibi örnekler yatırımcıyı olumsuz etkiyor. İhtiyacından fazlası ortak sisteme ücretsiz aktarımı yerine güneş enerjisi yatırımı teşvik edilip daha uygun fiyat satışı da sağlanabilir .Bu yolla tarımda maliyette önemli gider olan elektrik faturaları düşmesi olanaklı olur. Kuyu sularının trafoları en önemli tarım gideri arasında yer almaktadır. Sulama gideri çiftçi için büyük yük durumundadır. Ayrıca üretim maliyetini arttırmaktadır. Güneş enerjisi ise Çevreci olması ve sistem kuruluşu sonrası daha az giderle daha fazla fayda sağlamasından dolayı tercih noktasıdır” diye konuştu.