Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 deprem ve artçıları 10 ilde büyük bir yıkım yaratırken, başta çocuklar olmak üzere milyonlarca kişiyi psikolojik olarak da etkiledi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bölgeye psikososyal destek ekipleri gönderirken Türkiye Psikiyatri Derneği ve Türk Psikologları Derneği de bölgeye uzmanlarını göndererek çalışmalara başladı.

"HENÜZ ERKEN DÖNEMDEYİZ"

Hatay'da depremin ilk gününden bu yana çalışmalarını sürdüren klinik psikiyatrlar; "Şu an erken dönemdeyiz. Anormal bir olaya şu an normal tepkiler veriliyor. Şehrin 5'te 4'ü yıkıntıya uğramışken yorum yapmak için erken. Depremzedeler 'yalnız değiliz'i görmek ister. Psikososyal hizmet beklenir ancak bu çok yetersiz" dedi. İbrahim Eke, "Şu an akut dönem, semptomlar depremin üzerinden 6 ay geçtikten sonra, travmatik stres bozukluğundan bahsedilebilir. Bu şu an akut stres bozukluğu olmayacağı anlamına gelmez" dedi.

"ÇOCUKLAR İÇİN EN ÖNEMLİ DUYGU GÜVEN"

Depremden en fazla etkilenenler ise çocuklar. Hem deprem bölgesinde hem de diğer illerde çocuklar için atılması gereken adımları Çocuk Gelişim Uzmanı değerlendirdi, depremi yaşayan ve etkilenen çocuklar için en önemli duygunun "güven" olduğunu belirterek, "Aileleri yanında olan çocuklar için avantaj. Ailesi yanında olmayan çocuklar için de yanında yetişkinler refakatçi yetişkinler olmalı hem de eğitim camiasından kişiler de olmalı. Bölgede görev alacak sosyal çalışmacılar, çocuk gelişim uzmanları, psikiyatristler çok önemli" dedi.

"OYUNCAK YARDIMI ÖNEMLİ"

Depremzedelere gidecek yardımların içinde oyuncak ve çocuk kitaplarının olmasının önemine de dikkatti; "Bu materyalleri kullanacak, vakit geçirecek meslek elemanları da önemli. Psikososyal çalışmalar çok önemli, eğitim almış kişiler bunu yapmalı. Çocuklardaki semptomları onlar fark eder, oyun iyi bir iyileştirme aracıdır, her şeyi görebiliriz" değerlendirmesi yaptı.

"DOĞRU VE GERÇEKÇİ YANIT VERMELİYİZ"

Deprem bölgesi dışındaki çocuklar için de atılması gereken adımlar olduğunu söyledi; "Çocuklara depreme dair doğru ve gerçekçi yanıtlar vermeliyiz" dedi. 7 yaşından küçük çocukların ise olabildiğince ekrandan uzak tutulması gerektiğini kaydetti.

Editör: Haber Merkezi