Kayseri’de bulunan Liberta Dil Okulları’nın sahibi Oğuzhan Özkan, ABD’deki Work & Travel programındaki son durum hakkında bilgi verdi. Özkan, Work & Travel programının bir-iki ay içerisinde açılacağını düşünüyor. 1966 yılında başlatılan Summer Work & Travel USA programı, Haziran’da başlayıp 4 ay boyunca devam eden bir süreci içeriyor. Bu sürenin 3 ayında ABD’de fiziki güç gerektiren işlerde çalışan üniversite öğrencisi, geri kalan zamanını gezmeye ayırıyor. Çoğu bölümdeki üniversite öğrencileri; iyi bir İngilizce ve yüksek bir ortalama ile bu programa katılabiliyor. Özkan, koronavirüs sürecinde bu programın Türkiye’de nasıl etkilendiği ve bundan sonraki yol haritasının ne olduğu hakkında şunları söyledi: “2020’de çıkan pandemiye kadar Türkiye’den her yıl yaklaşık 6 bin öğrenci bu programla ABD’ye gitmekteydi, bu yıl bu sayı bine düştü ve çeşitli özel standartlar getirildi. Ama program hala devam ediyor, geçtiğimiz yıl da devam etti. ABD vize ofislerinin Nisan ayı gibi açılmasını bekiyoruz, bununla ilgili ABD Konsolosluğu’nun açıklamaları var.”dedi. Özkan, Work and Travel programının pandemi gibi durumlara hazır olduğunu vurgulayarak, programın geçen yıl da devam ettiğini belirtti: “Şartlar geçen yıldan daha kötü olmasına rağmen daha iyi bir durumdayız, çünkü artık neyle karşılaşacağımızı biliyoruz.”

HANGİ ŞARTLAR SAĞLANMALI?

Özkan, sağlık standartlarının dikkat edilmesi gereken en önemli husus olduğunu “Ben bunu araba KASKO’suna benzetiyorum. Büyük olasılıkla KASKO yaptırdığınız yıl kaza yapmıyorsunuz ama tampon parasına veya daha ucuza KASKO yaptırarak garanti altına almış oluyorsunuz” diyerek belirtti. Özkan, bir sıkıntıyla karşılaşıldığında “anne-babanın” değil, danışmanın aranacağının altını çizdi: “Kayseri ve Türkiye’de birçok firma İngilizce bilmeyen danışmanlarla çalışıyor. Bölgeye mutlaka gitmiş ve görmüş olması gerekiyor. Düşünsenize yolda kaldınız, danışmanınız size yardım edecek. Oradaki bağlantılarının çok güçlü olması gerekiyor. Saat farklarından etkilenmeyen bir mesai programıyla çalışması gerekiyor. Yani siz Amerika’da işe başladığınız zaman Türkiye’de mesai bitmiş olacak. Work and Travel acentalarının büyük bir kısmının olması gereken koşullarda mesaisi yoktur, sabaha kadar çalışmak zorundadır.”dedi.

Özkan, öğrencileri imzaladıkları sözleşmeye dikkat etmeleri ve mutlaka sözleşme imzalamaları konusunda şiddetle uyararak, bütün kalemlerin toplamında programın 4500 ila 5000 ABD dolarına mâl olduğunu söyledi. Özkan, “Work and Travel’a gidecek öğrenci programı çok iyi araştırmış olmalıdır. Firmalardan öğrenmek yerine programın detaylarını çok iyi bilmeli, daha önceden gitmiş insanlarla görüşmelidir. Bu süreçte bizim için çok iyi olan bir yer, başkası için iyi olmayabilir. Bunları bir süzgeçten geçirip veri toplayarak firmalarla görüşülmelidir” diyerek sözlerini bitirdi.( BGC )

Editör: Haber Merkezi