Ayrıca iki kardeş çobanında o gün yaydıkları hayvanları ile tipide kaldığı ve telef olan koyun sahiplerinin yaklaşık 10 kişiye ait olduğu öğrenildi. Yahyalı İlçesi İnbaşı Mevkii’nde Cumartesi akşamı 4 küçükbaş hayvan sürüsü yoğun kar yağışı ve tipi altında kaldı. Tipi anından sürüleri ayrı ayrı bölgede otlatan 4 çobandan birinin koyunları toparlayıp son anda Çamlıca Mahallesi’ne gittiği öğrenilirken , kalan 3 çobanın yaydığı sürüde soğuk ve dondan telef olan küçükbaş hayvan sayısı 205’e ulaştığı bildirildi.Telef olan küçükbaş hayvanların sulu sepken kardan ıslandıkları ve yeni doğan kuzuların çoğunun ağıla varamadan yolda donarak öldüğü söylendi.

AYNI MEVKİDE AYNI MEVSİMDE 35 YIL ÖNCEDE TiPi DE TELEFLER YAŞANMIŞ

İnbaşı Mevkii’nde 5 kişiye ait yaklaşık 1200 küçükbaşı yayan 40 yaşındaki çoban Mehmet Gülcü, kar yağışının akşama doğru başladığını, ancak sürüyü geri dönüş için toparlayamadan tipiye yakalandığını söyledi. O gece ağıla dönen hayvanları kurtarmak için sabaha kadar mücadele ettiğinin ifade eden Gülcü ,’’125 kadar koyun ve kuzu telef oldu. Diğer çoban arkadaşım da ağıla döndü onunla bazı hayvanlar ölmesin diye yaşadığımız kulübeye sobanın yanına koyduk ama hepsini kaybettik. Özellikle kuzular dermansız ve ıslak oldukları için çok üşüdüler. Buda telef olmaya kadar gitti. Ertesi 2 gün içinde de bu olaydan dolayı hastalananları da kaybettik. Büyüklerimden duyduğum kadarıyla 35 yıl öncede İnbaşı da aynı mevsimde tipiden dolayı hayvanlar telef olmuş,Yahyalı İlçe Tarım Müdürlüğü’ne durum iletildi’’ dedi.

DİĞER KARDEŞ DE TİPİYE YAKALANMIŞ HAYVANLARLA ŞANTİYEYE SIĞINARAK KURTULMUŞ

Aynı tipiye yakalanan Mehmet Güçlü’nün Kardeşi 29 yaşındaki Fatih Güçlü de karın etkisi artırınca erken davranarak dönüşe geçtiğini ancak 10 kadar koyunu telef olmaktan kurtaramadığını söyledi. Güçlü,’’Ben ağabeyimden daha geride hayvanları otlatıyordum. Durumun kötüleşeceğini anladım. Geri döndüm ve yakındaki şantiyeye koyunlarla sığındık. Köylüler o arada gelip bana yardım etti.Ama ağabeyimle diğer çoban geride oldukları için tipiye daha kötü yakalanmışlar. 850 hayvanı yayıyordum’’ dedi.

2 GÜN KARDA KALMIŞ HAYVANLAR

Çobanlardan 31 yaşındaki Tarık Fındıkçı ise aynı ağılda kaldıkları arkadaşı Mehmet Gülcü ile farklı yerlerde tipiye yakalandıklarını söyledi. Fındıkçı,’’4 kişiye ait toplam 650 hayvanı yayıyordum.Tipi başlayınca hayvanlarla hareket edemedik.Koyunlar nerdeyse 2 gün karda kaldı.70 kadar koyun ve kuzuyu maalesef kaybettik.Telef olan hayvanların çoğu Ethem Akay’a ait.”dedi. Kar yağışına yakalanan diğer çoban Hüseyin Kütük(30)’ün ise, yaydığı 500 koyunla tipi başlamadan yakınındaki Çamlıca Mahallesine zayiatsız yetiştiği öğrenildi.

ÇOBANLAR TELEF SONRASI ÇEKTİKLERİ VİDEOLARDA DURUMU ANLATIYOR

Çobanlar tarafından cep telefonu ile çekilen fotoğraf ve videolarda bir çok koyun ve kuzunun ağıla giden yolda yıkılıp kalmış cansız bedenleri var.Bazı koyunlarında ağılda ölmüş halleri görüntülerde mevcut.Videolarda ayrıca telef olmaktan kurtulan koyunların bir kısmı ilçeden gelen kamyonetlerle de sıcak bir ortama götürmek için yüklendiği görülürken ,ağıldaki çoban evine kurtulması için konulan bazı koyunlarında içerde can verdikleri yer alıyor.Videolarda koyunların kar yağışı altında götürülmesi de bulunuyor. Yahyalı İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgide ise yaylak ve mera kanunu gereği afet durumunda TARSİM Sigortası olanlar ile eksperin tuttuğu rapora göre hasar ödemesinin yapılıp yapılmayacağının netlik kazanacağı, ancak sürü sahiplerinin çoğunun maalesef bu şartlara uygun olmadığı iddia edildi. (BGC)

Editör: Haber Merkezi