Milyonlarca emekli temmuz ayında yapılacak zam için geri sayıma başladı. Seçim öncesi seyyanen zam umutlara suya düşen emekliler gözünü refah payına dikti. Ekonomist Muhammet Bayram emekli maaşında zam oranını ve en düşük emekli maaşı beklentisini paylaştı.

TV100 yayınına katılan Ekonomist Muhammet Bayram, "SSK ve Bağkur emeklileri enflasyon farkı kadarlık bir zam alıyorlar. Memur ve memur emeklileri enflasyon farkı artı toplu sözleşme zammı alıyorlar. Burada kayıplar olacak sözleşme zammından kaynaklı" dedi.

Bayram şu ifadeleri kullandı:

"İlk 4 ayın enflasyonu yüzde 18.72, daha mayıs ve haziran enflasyonu açıklanmadı. Mayıs haziran aylarında yüzde 3'ler civarında enflasyon gelirse ilk 6 aylık enflasyon yüzde 25 civarında olacaktır. Tabii burada SSK ve Bağkur emeklileri ve diğer memur emeklileri, özellikle de en düşük emekli maaşı alanlar enflasyon karşısında ezilecekler."

"Sayın Cumhurbaşkanı da buna ilişkin olarak, 'Hassasiyetin farkındayız' açıklamasında bulunmuştu. O yüzden ben bu dönem de küçük bir refah payı artışı bekliyorum. Yüzde 5'lik bir artış öngörüyorum."

Taksi Tarifeleri Zamlanıyor Taksi Tarifeleri Zamlanıyor

"Benim öngörüm yüzde 25'e bir 5 puan daha artışı yapılıp yüzde 30'luk civarında bir artış yapılacağı yönünde."

"Emekli maaşıyla kök ücret arasında bir farklılık var. Bu bir bilmece. Kök maaş üzerinden bir yüzde 25'lik artış yapılıyor."

"Bu dönemde en düşük maaşı, kök maaşı sabitlenirse şu anda kişinin en düşük kök maaşı 10 bin TL olursa en düşük emekli maaşı seviyesinde yüzde 25'lik bir artış olursa 12 bin 500 TL alacak ya da yüzde 30'luk bir artış olursa 13 bin TL olacak."

"En düşük emekli maaşının da 15 bin TL'ye çıkarılması yönünde öngörüm. Eğer bu olursa yıllardan beri muhalefet konusu olan asgari ücrete yakınsama konusunda en düşük emekli maaşına bir adım atılmış olur."

"Bununla beraber de 15 bin TL üzerine çıkartılarak kök ücreti de en düşük emekli maaşına sabitlenmesi bundan sonra emeklinin ne alacağını bilmesi anlamına gelecek."

Editör: SELAHATTİN KARAKOÇ