Ramazan Sohbetleri programının konukları Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy ve Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Cengiz Yılmaz oldu. Eski Sümer Bez Fabrikası’nın kent ve ülke ekonomisinin gelişmesinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan AGÜ Rektörü Yılmaz, Model Fabrika’nın da verimliğin arttırılması adına iş dünyasına yön vermesi için kurulduğunu anlattı. Çok önemli geri dönüşler alındığını vurgulayan Yılmaz, “Türkiye’de 3’üncü olarak buraya kuruldu. Model fabrika fikri Avrupa’da geliştirilmiş bir fikir. Ama bir üniversite içerisine kurulan dünyada ilk model fabrikayız. Neler yapıyoruz peki fabrikada, küçük fabrikaların işlerini daha verimli yürütmeleri için kısa süreli eğitimler ve uygulamaya yönelik eğitimler veriyoruz. İkinci aşamamız dijital dönüşüm, bu noktada teknolojinin son noktasına kadar kullanılarak fabrikalarımıza yön verecek noktaya gelmeyi planlıyoruz. 3. aşama daha var, o da yeşil dönüşüm. Fabrikalarımızın çevreye olan zararlarını minimale düşürmek artık zorunlu hale doğru geçmesi gerekecek” dedi.

“RUSYA – UKRAYNA SAVAŞIYLA HER ALANDA DARALMA OLDU”

Ekonomik değerlendirmelerde bulunan KTO Başkanı Ömer Gülsoy da, sadece Türkiye’nin değil bütün dünya ülkelerinin ekonomik sıkıntı yaşadığını vurguladı. ABD vatandaşı Rahip Andrew Craig Brunson davası nedeniyle ekonomiye dış müdahaleler olduğunu anımsatan Gülsoy, ardından gelen pandemi süreci ve en son Rusya – Ukrayna savaşıyla her alanda daralma olduğunu anlattı. Hükümetin, ticari hayata dönük destekleri sayesinde sorunların hafifletildiğini aktaran Gülsoy, pandeminin sona ermesiyle daha güzel günlerin geleceğini umduğunu söyledi.

“BÜTÜN DÜNYADA ŞU AN ENFLASYON, EKONOMİK SIKINTI VAR”

KTO Başkanı Gülsoy, “Bütün dünyada şu an enflasyon, ekonomik sıkıntı var. Biz 2018’de bir ekonomik saldırıya uğradık. Faiz oranlarımız yüzde 10’dan yüzde 30’ları buldu. Tam bu sıkıntıları aştık derken bu sefer de 2019’un sonunda pandemiyle tanıştık. Üretimimiz iyiydi ama hizmet konusunda sıkıntı yaşadık. 2 yıl pandemiyle yaşadık. Tam bu sıkıntıdan kurtulduk derken Rusya- Ukrayna savaşı çıktı. Ne oldu dünya çapında enerji sıkıntısı ortaya çıktı. Ama bunu da diğer Avrupa ülkelerine nazaran daha düşük atlatıyoruz. Şu anda çarşı pazarımızda iş var, ham madde fiyatları yükseldi evet ama bu bütün dünyada var. Rusya- Ukrayna savaşının bize getireceği olumsuzlukları bayramdan sonra daha fazla hissedeceğiz diyoruz. Ortada insanlık dramı var. Gıda üzerinde biz ihraç eden bir ülkeyiz ama daha iyi ihraç eden kendi kendine yeten bir ülke olalım diyoruz. Turizm konusunda Rusya başta olsun ülkelerden turistler bizi tercih ediyor” diye konuştu. İş insanlarına; kurumsallaşma, dijitalleşme ve marka oluşturmaları konularında tavsiyelerde bulunan Gülsoy, “KTO olarak üyelerimizin sorunlarını çözmek için çaba harcıyoruz. Biz 4 yıldır dijitalleşme diyoruz. Ya kendi markanızı oluşturun ya da bir markanın çatısı altında durun diyoruz. Kurumsallaşmaya dönüşün markalaşın diyoruz ki Türkiye olarak ilerleyebilelim. Bunun haricinde yine, ORAN Kalkınma Ajansı ile e-ticaret, e-ihracat ofisi kuruyoruz” dedi.

TİCARİ ANLAŞMAZLIKLAR BURADA ÇÖZÜLÜYOR

KTO çatısı altında kurulan Kayseri Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin (KATOTAM) faaliyetleri hakkında da bilgi veren Gülsoy, “Adliyelerin işi uzun süreli davalar nedeniyle çok ağır. Bilindiği üzere bu davalar sürecinde davalılar birbirine hasım oluyor. Biz hısım olsun istiyoruz ve bu merkezi aslında bu yüzden kurduk. Ahilik kültürünün merkezinde olan anlayışı insanlara huzur içinde karşılaştırmak için kurduk. Ticari anlaşmazlıklar KATOTAM’da en fazla 6 ay içerisinde çözülüyor. Üstelik mahkemeye oranla daha az maliyetle çözülüyor ve hakemi de taraflar kendisi seçiyor. Bugüne kadar 12 anlaşmazlık sulh yoluyla ve hızlıca burada çözüldü” şeklinde konuştu.

KATOTAM NEDİR?

Kayseri Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (KATOTAM), alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla kuruldu. 2019 yılında çalışmalarına başlayan KATOTAM, bünyesinde kayıtlı eğitimli ve yetkin arabulucu ve hakemlerin ticari uyuşmazlıklarda, etik kurallara uygun şekilde çözüm hizmeti vermesini sağlamaktadır. Taraflar hakemlerini kendisi belirliyor ve burada alınan kararlar yazılı olarak da kayıt altına alınıyor. Tarafların kabulünün sağlanması halinde kararlar kesin hüküm içermektedir. (1HA)

Editör: Haber Merkezi