Hukuk sistemi gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan "Alternatif uyuşmazlık çözümü" olarak nitelendirilen Arabuluculuk Kayseri’de de yaygınlaşıyor. Bu alanda kentte hizmet veren Avukatlardan Nihat Şimşek, 2015 yılının arabuluculuk konusunda patlama yılı olacağını belirtti. Arabuluculuğun tarafların içinde bulundukları uyuşmazlığı tarafsız bir üçüncü kişi yardımı ile mahkemeye gitmeden çözmelerine yardımcı olan hızlı ve etkin bir yöntem olduğunu belirten Şimşek, son yaşanan bazı iş kazaları sonrasında da çözüm olarak arabulucuların tercih edilmeye başlandığını söyledi.

“UZAYAN SÜRECİ KISALTIYOR, MAHKEMELERİN YÜKÜNÜ AZALTIYOR”

Yöntemin uzayan mahkeme sürecini önlemesi ve bunun yanı sıra da mahkeme yükünü azaltması bakımından tercih edilmeye başlandığını belirten Şimşek, “Arabuluculuk, henüz toplumda yeterince bilinmiyor. Ama biz 2015 yılının bu alanda bir patlama yılı olacağını düşünüyoruz. Son günlerde artan iş kazaları ile birlikte arabululuculuk çözüm için tercih edilmeye başlandı. Bu kapsamda bizler de en son 2 konuyu tarafları bir araya getirerek, çözüme kavuşturduk. Böylece hem işçi hem de işveren süreç uzamadan, anlaşarak sorunu kendi aralarındaki gizlilikle çözüme kavuşturuyor. Eğer iş mahkemeye intikal ederse, süreç iki taraf için de uzuyor. Bu nedenle özellikle işverenler sürecin uzamaması için arabuluculuktan faydalanmaya başladı” dedi.

KAYSERİ’DE 28 ARABULUCU VAR
Arabuluculuk hizmetinin son günlerde en çok işçi-işveren anlaşmazlıkları konusunda verildiğini belirten Şimşek, Kayseri’de 28 avukatın bu alanda hizmet verdiğini ifade etti.

İngiltere, Amerika gibi ülkelerde uyuşmazlıkların yüzde 90’ının arabuluculuk yöntemi kullanılarak çözüme kavuşturulduğunu anlatan Şimşek, Türkiye’nin bu konuda geç kaldığını ancak önümüzdeki aylarda arabuluculuğun öneminin daha da artacağını belirtti.

GİZLİLİĞİ KORUYAMAYANA 6 AYA KADAR HAPİS CEZASI VAR
Şimşek, arabulucunun taraflar arasındaki gizliliğe de önem vermesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, arabulucu, arabuluculuk faaliyeti çerçevesinde kendisine sunulan veya diğer bir şekilde elde ettiği bilgi ve belgeler ile diğer kayıtları gizli tutmakla yükümlüdür. Buna aykırı hareket eden taraf veya arabulucu için 6 aya kadar hapis cezası öngörülüyor. Bunun yanında süreç olumlu sonuçlandığında mehkemelerce söz konusu tutanağa icra edilebilirlik şerhi veriliyor. Yani sonuçta elde edilen belge mahkeme ilamı gibi işlem görüyor”
Editör: Haber Merkezi