Gürer: “2024 yılı bütçesi de umut vermiyor”

Gürer: “Aileler dağılıyor, yuvalar yıkılıyor”

Gürer: “Hani yurttaşı enflasyonun altında ezdirmeyeceksiniz?”

Gürer: “Dağıttığınız baklavadan emekli maaşı ile 10 kilo alınabiliyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2024 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda söz olarak, bütçeye ilişkin eleştirilerini sıraladı. Tarımsal üretimde ve çalışma yaşamındaki sorunlara değinen Gürer, düşük taban fiyat uygulamasının, çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığını, çalışanların ve emeklilerin ise enflasyonun altında ezilmeye devam ettiğini anlattı. Hayat pahalılığının ve yüksek enflasyonun vatandaşı perişan ettiğini vurgu yapan Gürer, ailelerin dağıldığını, yuvaların yıkıldığını, yurttaşların ev kirasını bile ödeyemez hale geldiğini belirtti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Mehmet Şimşek’in sunum yaptığı ve 2024 yılına ait Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda bütçeyle ilgili eleştirel değerlendirmelerde bulundu.

CHP Birçok İlde Adaylarını Açıkladı: CHP Birçok İlde Adaylarını Açıkladı:

Konuşmasında, Hazine ve Maliye Bakanına çeşitli sorular yönelten CHP Niğde Milletvekili Gürer, kamu fabrikalarının özelleştirilmesinden elde edilen gelirin ne kadar olduğu, çiftçinin kullandığı mazottan KDV ve ÖTV’nin kaldırılması talebinin yerine getirilip getirilmeyeceği gibi konuların açıklığa kavuşturulmasını istedi. 

22 YILDA KAÇ ADET KAMU FABRİKASI SATILDI?

Son yirmi iki yılda özelleştirmeyle satılan kamu fabrikalarının sayısını soran CHP Niğde Milletvekili Gürer, Hazine ve Maliye Bakanlığından şu soruların da yanıtlanmasını istedi: 

“Ne kadar gelir sağlanmıştır? Bugün özelleşen kaç eski kamuya ait fabrika faaldir? Ne kadar kamu arazisi bu kapsamda satılmıştır? Ne kadar gelir elde edilmiştir? Kamu kuruluşlarının kaçı kiralık bina kullanmaktadır? Kaç lojman boştur? Kaç lojman yıkılmıştır? Yabancılara, konut ve arazi satışı yapılarak ne kadar gelir sağlanmıştır? Yem ve gübrede sübvanse düşünülmekte midir? Çiftçinin mazotundan ÖTV ve KDV'nin kaldırılması düşünülmekte midir?”

DEVLETİN ÇİFTÇİYE 411 MİLYAR LİRA DESTEK VERMELİYDİ

Tarım Kanunu'na göre 2024 yılında millî gelirin yüzde 1'i olan 411 milyar 500 milyon liranın çiftçiye verilmesi gerekirken neden 91 milyar 600 milyon lira  destekte kalındığının açıklanmasını isteyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e hitap ederek, “Çiftçiler, siz Bakan olduktan sonra uygulanan taban fiyat uygulamasından kaygılı duruma geldiler çünkü mısırda yüzde 5'lik bir taban fiyat artışı var, pancarda da yüzde 27'lik. tabii, bu artışların bu kadar olması enflasyonu da dikkate aldığımızda, düşük taban fiyat politikasının önümüzdeki süreçte sürme ihtimali çiftçiyi kaygılandırıyor” dedi.

ÜRETİCİ TÜCCARIN ELİNE MAHKUM

Çiftçinin; pirinçte, fındıkta, ayçiçeğinde, pamukta şu anda tüccarın eline bırakılmış durumda olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TMO'nun önümüzdeki yıl alacağı buğday için de 3,5 milyon tonluk bir rakam ifade ediliyor, oysa bu yıl 10 milyon ton aldı. Bu durumda kamu kuruluşları önümüzdeki dönemde çiftçinin yanında olmayacak mı? O destekler sağlanmayacak mı? Bu konuya bir açıklık getirirseniz iyi olur” ifadelerini kullandı.

TARIMDA PLANLI BİR DARBE Mİ VAR?

Tarımda uygulanan bu tür yanlış politikaları eleştirerek, “ Bu, tarıma planlı bir darbe mi?” diye soran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Yine, çünkü bildiğiniz gibi "Sanayi ve turizmde Türkiye gelişsin. Tarımda, pahalı üretiyorsunuz, ithal ürün gelsin." mantığı vardı, yeniden buna dönüş mü var?” ifadelerini kullandı.

12 YILDIR FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAYAMADILAR 

Fiyatlarda bir türlü istikrar sağlanamadığı gibi süreç iyi yönetilemediği için sıkıntıların artarak devam ettiğine değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “On iki yıldır fiyatta istikrarı sağlanacağı söyleniyor ama bir türlü o istikrar gelmediği hâlde yalnızca üreticinin fiyatı baskılanıyor ama raf fiyatı sürekli artıyor. Ne aracıyla ne israfla doğru dürüst mücadele yok. Ürün öncesi, ürün süreci, ürün sonrası süreçler doğru planlanmadığı için de sıkıntılar katlayarak devam ediyor” diye konuştu.

RAFLAR YABANCI ÜRÜNLERLE DOLU 

Raflardaki yabancı ürün artışlarına da dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Raflara baktığımızda farklı ülkelerden gıda ürünlerini tüketir hâle geldik. Yabancı çiftçiye bizim çiftçimizden daha çok destek veriliyor” şeklinde konuştu.

YOKSULLUK SINIRI 45 BİN BİN LİRAYA DAYANDI, EMEKLİ 7 BİN 500 LİRA ALIYOR 

Ülkemizde çalışma yaşamındaki sorunlara da işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çalışanlarla ilgili de kaygı giderek artıyor çünkü orada da düşük ücret ve de ‘çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz’ anlatısı karşısında gerçeklerde enflasyona ezdiriliyor çünkü bugün yoksulluk sınırı 44.573 lira, Türkiye'nin neredeyse önemli ücretli kesiminin maaşının üstünde bir rakam. Ayrıca, emekliye 7 bin 500 lirayı reva görüyorsunuz, dul ve yetim bundan az alıyor” dedi.

EMEKLİ, MAAŞIYLA 10 KİLO BAKLAVA BİLE ALAMIYOR

Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı sırasında Bakan ikrami olarak dağıtılan baklava üzerinden emeklilere verilen maaşın ne kadar düşük olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Biraz evvel dağıttığınız baklava güzeldi, kaliteli bir baklava ama bizim emekli kendi maaşıyla sizin dağıttığınız baklavadan 10 kilo bu ülkede alamıyor. Böylesi bir durumda nasıl enflasyona ezilmesin?” diye konuştu.

AİLELER DAĞILIYOR 

Yaşanan ekonomik sıkıntıların yarattığı sosyal sorunlara da değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer. “Aileler dağılıyor, yuvalar yıkılıyor, yurttaş ev kirasını ödeyemez hâle gelmiş, memleket yokluktan intihar edenlerle anılıyor, esnaf, çiftçi kredisiz döngü yapamıyor, bir de kredilerle ilgili faizlerin artırılmasıyla erişimi zorlaştırdınız, sıkıntı daha büyüyor” ifadelerini kullandı. 

SOSYAL YARDIMLARIN ARTMASIYLA MI ÖVÜNÜYORSUNUZ?

Sosyal Destek Programı'na 497 milyar lira ayrıldığına dikkat çeken Gürer, “Bu ülkede eğer kişi başı 14.855 dolara yükselecekse bu kadar yardıma neden? Yani bir yanda yoksullaşan insanlar var, bir yanda da insanlara sağlanacak gelirin artışından söz ediliyor” şeklinde konuştu. 

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR, MAAŞ DÜŞÜK DİYE 

EMEKLİ BİLE OLMAK İSTEMİYOR 

Emeklilikte yaşa takılanlar ve emeklilere verilen düşük üzerinden de eleştirilerini sıralayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Emeklilikte yaşa takılanların yaş düzenlemesi yapıldı ancak işe başladıkları günkü aylık bağlama oranıyla bir hesaplama sağlanamadı çünkü 2008 yılında Adalet ve Kalkınma Partisinin çıkardığı aylık bağlama kat sayısı oranı yüzde 70'ten yüzde 30'a düşürülmüştü. Şu anda emekliliği hak ettikleri hâlde emekli olamıyorlar. Yani yaş kaldırılmasına rağmen nasıl yaşayacağım ben bu ücretle diye emeklilikte yaşa takılanlar emeklilik başvurusu yapamıyor. Aylık bağlama oranıyla ilgili bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Ayrıca, emeklilikte bir günle on yedi yıl kaybedenler var. Bu arkadaşların da yaşadığı mağduriyeti dikkate alarak kademeli bir geçiş planlıyor musunuz?” diye sordu. 

TAŞERON SORUNU NE ZAMAN ÇÖZÜLECEK?

Kamuda halen taşeron firma çalışanlarının olduğuna da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Taşeronda kalan, kamu kuruluşlarında bulunan yüzlerce kişi var. Her yıl bir genelge çıkıyor, kamu kuruluşlarında bunlara kadro verilsin diye Cumhurbaşkanı genelgeyi gönderiyor, beş yıldır daha kimse bu kadrolara aktarılmadı. Bu taşeronda kalanlarla ilgili kamuda yeni bir düzenleme yapılması düşünülüyor mu?” şeklindeki sorusuna da yanıt istedi. 

PERSONEL ALIMLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sorularını sıralayan Gürer, “2024 bütçesinde yeni atanacak kişi sayısı kaç yani kamuya ne kadar personel alımı düşünülüyor? Çünkü açıklanan rakamlar yıl başıyla yıl sonunda değişkenlik gösteriyor, insanları mutlu ettikten sonra o mutluluğu gerçekleştirmemek büyük hüsran yaratıyor. Bugün bu ülkede psikolojik tedavi gören insan sayısı giderek artıyor. Hanelerdeki sıkıntıların önemli ölçüde arttığı bir süreçteyiz. Bunun yanı sıra, çalışma yaşamıyla ilgili ücretler için genelde hep "Enflasyona ezdirmedik." deniliyor ama benim gözlemimden öte, yaşadığım ve gördüğüm çevrelerin tamamı enflasyon karşısında eziliyor” şeklinde konuştu. 

“EKMEĞİ KARNEYE BAĞLADINIZ” 

DEDİĞİNİZ İNSANLARDAN ÖZÜR DİLEYİN 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: 

“Burada arkadaşlar konuşurken benim aklıma hep gelen bir konu var, onu da paylaşayım. 1939'da Erzincan depremi olmuş, İkinci Dünya Savaşı koşullarında Türkiye olabildiğince sorunlu bir süreçte, Osmanlı'nın borcunu ödüyor. O yeni cumhuriyetin yöneticilerine yıllarca "Ekmeği karneye bağladınız." diye ağzına geleni söyleyen insanlar bugün günah çıkarıp dünyadaki krizi, Türkiye'deki depremi anlatıyorlar. Vicdanen onun için de bir öz eleştiri yapın da o dönemin koşullarını irdeleyip o insanlardan bir özür dileyin…”

Bakan Şimşek soruları yazılı yanıtlayacağı belirtip “çalışanları enflasyon ezdirmiyoruz” dedi.

Editör: SELAHATTİN KARAKOÇ