İşte sucuk diye ‘eşek eti – at eti’ yediren firmalar İşte sucuk diye ‘eşek eti – at eti’ yediren firmalar

CHP Milletvekili Gürer, mesajında, artan maliyetler, resmi ilan gelirlerinin azalması, dijital medyanın yaygınlaşması ve siyasi iktidarın baskıları nedeniyle gazete ve dergilerin her geçen yıl azaldığını, dolayasıyla gazetecilerin önemli bir bölümünün de işsiz kaldığını belirtti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayasıyla yayımladığı mesajında, gazete sayılarındaki düşüş ve dolaysıyla gazetecilerin işsiz kalması sorununa değindi. 

Türkiye’de 10 yıl önce, 81 il ve 900’ün üzerindeki ilçede 2 bin 500 civarında yerel gazetenin yayım yaptığını anımsatan Gürer, bu rakamın günümüzde 2018’de 1000’e, günümüzde ise 700’lere kadar düştüğüne dikkat çekti. 

MASRAFLAR HER YIL 4-5 KAT ARTIYOR 

Gazetelerin yayın hayatlarının sonlandırmasının en önemli nedenlerinin başında maliyet artışlarının geldiğine işaret eden CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Anadolu’da yerel basın kuruluşları, her yıl 4-5 kat artan maliyetler karşısında, yayın hayatlarını sonlandırmak zorunda kalmaktadır. Kâğıt, matbaa ve dağıtım aşamasındaki masraflar geçen yıla göre yüzde 400- 500 oranında artarken, yerel gazetelerin tek dayanak noktası olan resmi ilanlar ise birim fiyat olarak artmasına rağmen, sayı olarak büyük oranda azaldığı için yerel gazetelere bir katkı sağlamaktan çıkmıştır. Yapılacak yatırımlarla ilgili ihale duyuruları olan resmi ilanlar; yatırım sayısının düşmesi nedeniyle yok denecek kadar azalmıştır. Bugün resmi ilanlar, yerel gazetelerin personel giderinin yarısını bile karşılayamaz duruma gelmiştir. O nedenle Anadolu’da çok sayıda gazete kapısına kilit vurmak zorunda kalmıştır” ifadelerini kullandı. 

SON 10 YILDA YAYIM YAPAN GAZETE SAYISI BÜYÜK ORANDA AZALDI 

Özellikle dijital medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte yazılı medya sektörünün daha da zorlu bir sürece evrildiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Son 10 yılda ülkemizde yazılı medya sayısının dörtte 3 oranında azaldığı görülüyor. 2015’te 2 bin 500 olan yerel gazete sayısı günümüzde 700’lere kadar düştü. Dolayasıyla bu gazetelerde çalışan gazeteciler de işsiz kaldı” değerlendirmesinde bulundu.

İNTERNET HABER SİTESİ OLABİLME ŞARTLARI ÇOK AĞIR 

Basın İlan Kurumu’nun, geçtiğimiz yıldan itibaren internet haber sitelerine resmi ilan vermeye başladığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu yeni sistemde şartlar çok ağır olduğu için çok sayıda gazete, internet haber sitesi olarak resmi ilan müracaatında bile bulunmadı. Bulunanların yarısından fazlası ağır şartları yerine getiremediği için resmi ilan alamaz duruma geldi. Halen resmi ilan almaya devam eden az sayıda internet sitesi ise ağır şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor” diye konuştu. 

RTÜK VE BASIN İLAN KURUMU CEZA YAĞDIRIYOR 

Basın sektöründe sorunların sadece yerel ve yazılı medyada değil ulusal medyada ve TV kanallarında da arttığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Basın İlan Kurumu ve RTÜK muhalif yayın yapan gazete ve TV kanallarına  sıradan  sebeplerle ceza yağdırıyor. İktidar baskısına rağmen gerçek manada gazeteciler yapmaya çalışan çok sayıda gazeteci ise hapis cezası tehdidi ile karşı karşıya kalıyor. Gerçek manada habercilik risk altında. İktidar borazanı olmayan gazete ve TV’ler her türlü engel çıkarılıyor. Sarı basın kartlarından ilan gelirlerine engeller iktidar sopası gibi kullanılıyor. Yandaş kanallar ve yayınlar ise kontrolsüz ve tek yanlı her türlü başıboş davranışı sergiliyor” ifadelerini kullandı. 

GAZETECİLİK YAPMAK OLANAKSIZ  HALE GETİRİLMEK İSTENİYOR 

Türkiye’de bu zor şartlar altında gazetecilik yapmanın imkansız hale geldiğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tüm bu olumsuzluklara rağmen azımsanmayacak sayıda gazetecinin mesleklerini yapmaya devam ediyor olması gazeteciliğin var olmaya devam edeceğine olan inancımızı artıyor. Bu vesileyle tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum” diye konuştu.

Editör: Ezgi Binboğa