CHP  Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer, Avrupa Birliği (AB) Hibe Fonu olan IPARD kapsamında olmayan illerin ne zaman bu programa dahil edileceği yönündeki sorusunu Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Avrupa Komisyonu kararına kaldığını söyledi.

IPARD Programından 42 ilin yararlandığını anımsatan Bakan Yumaklı, diğer 39 ilin de bu programdan yararlanması için başlatılan çalışmalarda belirli bir aşamaya gelindiğini belirterek, Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmasına müteakip yetki devri alınarak 2024 yılında olabileceğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının 2024 yılına ait mali bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında, Bakan İbrahim Yumaklı’ya IPARD Programıyla ilgili soru yöneltti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle yönelttiği sorusunda, 2007 yılında başlayan IPARD’ın kapsamında 42 ilin yer aldığını, bu programda Niğde dahil 39 ilin yer almadığını belirtti. Gürer, Bakan Yumaklı’nın “IPRAD’ı 81 ile çıkartacağız” şeklindeki sözünü de anımsatarak, “Avrupa Birliğiyle proje için anlaşma sağladınız mı?” şeklinde soru yöneltti. 

IPARD-3’ÜN COĞRAFİ KAPSAMI GENİŞLETİLECEK 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sözlü sorusunu daha sonra yazılı olarak yanıtlayan Bakan İbrahim Yumaklı, IPARD-3 Programının coğrafi kapsamının genişletilerek uygulamasının ülke geneline yaygınlaştırılması ve böylece IPARD hibelerinden bütün illerin faydalanmalarının sağlanması amacıyla Bakanlıkları tarafından çalışmalar yapıldığını belirtti. 

İRTİBAT OFİSLERİ AÇILDI 

Avrupa Birliği ile müzakereler gerçekleştirildiğini, Bakanlar düzeyinde mektup teatisi ile anlaşma sağlandığını açıklayan Bakan Yumaklı, “IPARD Programının ilk defa uygulanacağı 39 ilimizde TKDK İrtibat Ofislerinin kurulması ve tefrişi ile ilgili hazırlıklar tamamlanmıştır. Bu illerde görevlendirilmek üzere TKDK personelleri arasından istekli olanlar belirlenmiş ve görevlendirme işlemleri başlatılmıştır” dedi. 

2024’TE TÜM İLLER IPARD KAPSAMINDA OLACAK 

11. Yeşilay Bisiklet Turu 11. Yeşilay Bisiklet Turu

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, açıklamasında ayrıca “IPARD’ın ülke genelinde uygulanmasına ilişkin program değişikliğinin Avrupa Komisyonu tarafından onaylanmasını müteakip yetki devri alınarak 2024 yılında Niğde dahil olmak üzere halihazırda IPARD Programı uygulanmayan 39 ilimizde de IPARD 3 Programı uygulanacaktır” ifadelerini yer verdi.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, “2007 yılında IPARD başladı ve aralarında Niğde’nin de bulunduğu tarım illeri alınmadı. 42 il dışında kalan iller IPARD’dan yararlanamadı. Sürekli program dışı kalan illere söz veriliyor ve IPARD’a alındınız diyerek kırsal kalkınma programı kapsamında verilen desteği IPARD diye anlatıyorlar. 2023 yılında Niğde IPARD’a alındı açıklamaları yapıldı. Bakan 2024 yılında Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması ile olacağını ifade ediyor. Bu durumda IPARD yine Avrupa Konseyi kararına kaldı. Tüm illerde bu süreç olmasını istiyoruz. Ancak daha Avrupa Komisyonu onaylamadan kamuoyuna doğru bilgi verilmiyor” dedi.

Editör: SELAHATTİN KARAKOÇ