Her 10 yılda bir yapılması gerekirken 20 yıldır tarım sayımının yapılmamasının, TÜİK’in bitkisel üretim tahminlerinde de büyük oranda hata yapmasına neden olduğunu söyleyen Gürer, doğru veri alınmadan tarımda planlı bir üretim yapmanın mümkün olmayacağına vurgu yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım İl Müdürlüğü’nün resmi kayıtlarına göre bağ ve bahçe olarak görünen ancak ağaçlar ve omca kuruduğu için yıllardır meyve üretilmeyen Bor İftiyan bölgesinde bir tarlada CHP Bor İlçe Başkanı Erdal Gevrekçi ve Yönetici Hakkı Taşdemir ile birlikte bir açıklama yaptı.

Türkiye’de tarlaya dönüşmesine rağmen halen bağ ve bahçe olarak görünün çok sayıda arazinin bulunduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İçinde bulunduğumuz alan Tarım İl Müdürlüğü kayıtlarına göre bağ ve bahçe olarak görünüyor. Ancak ne dikili omca kalmış ne de ağaç. Kayıtlarda buraların üretim yapılan alanlar olduğu varsayılıyor. O nedenle de TÜİK’in tarımsal üretim verilerinde hatalar ortaya çıkıyor. Tarım sayımı bir an önce yapılmadır” dedi.

En son tarım sayımının 2001 yılında yapıldığına değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in her 10 yılda bir yapması gereken tarım sayımının 20 yıldır yapmadığına dikkat çekti.

TARLALAR RESMİ KAYITLARDA HALEN BAĞ VE BAHÇE OLARAK GÖRÜNÜYOR

Tarım sayımı yapılmadığı için TÜİK’in bitkisel üretim verilerinin sağlıklı olmadığını söyleyen CHP Milletvekili Gürer, çoğu yerde bağ, bahçe olarak görülen yerlerin aslında bu özelliklerini yitirip tarlaya dönüştüğüne dikkat çekti.

EKİLİ TARIM ALANLARI 5 MİLYON HEKTAR AZALDI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada tarım alanlarının sürekli azalmasına da dikkat çekti. Devlet Planlama Teşkilatı’nın 1980 yılındaki verilerine göre ülkemizde 28 milyon hektar varım arazisi varken, Cumhurbaşkanlığı Strateji Daire Başkanlığının verilerine göre günümüzde tarım arazisi varlığının 23 milyon 100 bin hektara gerilediğini belirten Ömer Fethi Gürer, 5 milyon hektar tarım arazisinin bu süre içinde tarım dışı kaldığına işaret etti.

GERÇEK VERİLER ORTAYA ÇIKMALI

Doğru verilere ulaşabilmek için TÜİK’in bir an önce tarım sayımını yapması gerektiğine değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım sayımı yapılmalı ki gerçekli veriler ile durum açıklanmalı” diye konuştu.

BİTKİSEL ÜRETİM TAHMİNLERİNDE 2 MİLYON TONA YAKIN HATA OLUYOR

Türkiye’de her yıl TÜİK’in yaptığı bitkisel üretim tahminlerinin bazı ürünlerde 2 milyon tona kadar yanılmaların ortaya çıktığına da işaret eten CHP Milletvekili Gürer, “Bunları ortadan kaldırmanın yolu, tarım sayımının bir an önce yapılması gerçek verilerin kamuoyuna yansıtılmasıdır” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi