TÜİK’in açıkladığı Ocak-Haziran dönemi düşük enflasyon oranının ENAG tarafından yüzde 50,53 olarak belirlendiğini dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in enflasyon oranının gerçek rakamlardan çok düşük göstermesinin altında, memur ve emekli maaşlarının bu oranlara göre belirlenmesinin yattığını ifade etti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK’in açıkladığı ve memur ve emekli maaşlarının belirlenmesinde önemli bir kriter olan 6 aylık enflasyon oranının tartışılacak rakamlar olduğuna dikkat çekti. 

ENAG’ın Ocak- Haziran dönemi enflasyon oranı ile TÜİK’in aynı dönemi kapsayan enflasyon oranı arasında çok büyük fark olduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ENAG tarafından belirlenen enflasyon oranının, TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının yaklaşık 3 katı olduğunu vurguladı. 

ASGARİ ÜCRET BELİRLEME KRİTERLERİ…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, barınma, ulaşım, giyim, haberleşme, eğitim, ev eşyaları, gıda, sağlık lokanta ve otel fiyatlarındaki artış oranları dikkate alınarak yapılan belirleme için 143 temel başlığın kriter alınıp hesaplama yapıldığında, açıklanan enflasyon oranının olabildiğince düşük tutulduğunun net bir şekilde görüldüğüne dikkat çekti. 

YENİ ASGARİ ÜCRET DAHA CEBE GİRMEDİN 1200 LİRA DEĞER KAYBETTİ 

Yılın ikinci aylık dönemi için belirlenen yeni asgari ücretin açıkladığı dönemden bu yana geçen süre içinde, Türk lirasının döviz kurları karşısında büyük oranda değer kaybettiğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Asgari ücret açıklandığında dolar kuru 23,62 lira idi. Bugün 26,8 liraya ulaştı. Asgari ücret açıklandığında 482 Dolara karşılık geliyordu, bugün ise 436 Dolara geriledi. Aradaki fark yaklaşık 45-46 Dolar. O da 1200 lirayı geçiyor. Vatandaşın cebine para girmedin, asgari ücretlinin Dolar karşısındaki kaybı 1200 lirayı geçti. ‘Asgari ücret 500 dolar seciyesinde olacak’ açıklamaları da ne yazık ki her zaman olduğu gibi yine bir vaat olarak kaldı” dedi. 

TÜİK’İN ENFLASYON RAKAMLARI İLE SOKAK ENFLASYONUNUN RAKAMLARI UYUŞMUYOR 

Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 33 bin 750 lira olarak belirlendiğine de dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı. Bir bekar çalışanın aylık gideri ​Türk –İş’in hesaplamalarına göre 13 bin 471 lira olarak belirlendi. Undan ekmeğe, et ve süt ürünlerinden, ev kirasına, ulaşımdan eğitime, giyimden gıdaya her şey zamlanırken, enflasyon rakamlarının düşük gösterilmeye çalışılması, kabul edilebilir bir durum değildir” ifadelerini kullandı. 

Son seçim anketi açıklandı: Birinci parti değişti Son seçim anketi açıklandı: Birinci parti değişti

ASGARİ ÜCRET 4 AYLIK PERİYOTLARLA BELİRLENMELİ 

TÜİK’in enflasyon rakamlarını düşük çıkarmasının, emekli ve memur maaşlarına olumsuz yansıdığını ve bu oranlarla belirlenin asgari ücret arşınının ihtiyacı karşılamadığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, asgari ücretin 4 aylık periyotlarla belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Gürer, bu konuda TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi verdiğini de hatırlattı. 

ÇARŞI- PAZAR YANGIN YERİ 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çarşı, Pazar ve marketlerin yangın yerine dönüştüğüne de işaret ederek, “Vatandaş sağlıklı beslenme koşullarını yitirmeye başladığı gibi kira ödemesinde de sıkıntı yaşıyor. Sokak enflasyonunun altında belirlenen maaş artışları ise sıkıntıları katlıyor ve yoksulluk yaygınlaşıyor” diye konuştu.