AGÜ Öğrencilerinin Yapay Zeka ve Enerji Verimliliği Projesine TÜBİTAK’tan Destek AGÜ Öğrencilerinin Yapay Zeka ve Enerji Verimliliği Projesine TÜBİTAK’tan Destek

Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse 4 Haziran 2023 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasında basın açıklaması yaparak, “4 Haziran 2023 tarihinde ülkemizde önemli bir sınav yapılacak. Liselere geçiş sınavını yapacağız. İlimizde de bu süreçte tüm hazırlıklarımızı tamamladık. 4 Haziran Pazar günü saat 9 itibariyle iki oturumdan oluşacak sınavın birinci oturumunu sözel bölümünü gerçekleştireceğiz. Daha sonra saat 11:30 da ikinci oturum sayısal sorulardan olan bölüm gerçekleştirilecek. İlimizde şu ana kadar bu konuyla ilgili sınav yapılacak okulların tespiti sınavda görev alacak öğretmenlerin görevlendirilmesi, bu hususta alınacak diğer önlemler ve ilgili toplantıların hepsi gerçekleştirildi. Şu anda Kayseri İli Olarak bu sınava hazırız. İlimizde yaklaşık olarak bu sınava katılacak öğrenci sayısı 333 okulda yirmi 23 bin 733 öğrencimiz bu sınava katılacaklar. Bununla ilgili de hazırlıklar tamamlandı ve pazar günü de Allah izin verirse kazasız belasız bir şekilde bu sınavı yapmak istiyoruz. Bu işin kahramanları bu sınava girecek olan öğrencilerdir. Tabii ki eğitim hayatındaki önemli sınavlardan bir tanesi liselere geçiş sınavı. Bu sınavda ne oluyor? Merkezi sistemle öğrenci alan okullara bu sınav sonucuna göre öğrenci yerleştirmesi yapılacak. Buralar nereler? Fen liseleri, sosyal bilim liseleri bizim diğer proje okullar olarak önceden belirlediğimiz bu okullarımız” ifadelerini kullandı.

‘BU SINAV HER ŞEYİN ASLA AMA ASLA SONU DEĞİL’

Sınava girecek öğrencilerin kaygı ve stres yapmamaları gerektiğini dile getiren Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Karaköse, “Sınav deyince akla ilk gelen olay bir sınav kaygısı, sınav stresi olayı vardır. Buradan öğrencilerimize şu mesajları vermek isterim. Yaklaşık 1 yıldır hepiniz çeşitli şekillerde bu sınava hazırlanıyorsunuz. Ve pazar günü de ne yapacaksınız? Bu hazırlıklarınızın karşılığı olarak bir emek, bir çaba sarf edeceksiniz. Bu saatten sonra artık yavaş yavaş biraz daha dinlenme moduna geçmek, biraz daha sınav havasına girmek önemli. Özellikle uyku düzeni çok önemli. Beslenme çok önemli. Ara ara spor aktiviteleri yapmanız ama ağır sporlar olmaması lazım. Sizi zihinde tutmak için çok önemli. Kaygı illaki olacak ama kaygının özelliği şu, kontrol edilebilir bir kaygı olması lazım. Onun için de bizim kendimize güvenmemiz, şu ana kadarki hazırlıklarımız neyse onu tam kapasite olarak sınavda yansıtabilmemiz önemli. Bu konuda bir sorun yaşarsanız, duygularınızı paylaşmanız ifade etmeniz, ebeveynlerinizle, öğretmenlerinizle, arkadaşlarınızla konuşmanız önemli. Ama ne olursa olsun şunu bilmeniz gerekiyor. Bu sınav asla ilk veya son değil. Bu sınav her şeyin asla ama asla sonu değil. Hayat her şekilde yaşam, her şekilde devam edecek. Ve biz bundan sonrada yine bir sürü sınava gireceğiz. Amacımız şu, bu sınavda sahip olduğunuz en iyi performansı göstermenizi sağlayabilmek. Herkes bu doğrultuda ne yaptı? Seferber oldu. Sonuç ne olursa olsun. Bizler yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz, ebeveynlerimiz sizleri çok seviyoruz. Çünkü sizler, bu devleti, bu milleti, geleceğimize emanet edeceğimiz çocuklarsınız ve bizler için çok değerlisiniz. Bu bilinçle bu sınava girmeniz, bu şekilde kendi oto kontrolünü sağlamanız, oto kontrolünüzü sağlamanız çok ama çok önemli. Bununla beraber tabii ki bu geniş ölçekli bir sınavda başka sorumluluklar da düşüyor. O gün biraz daha gürültü kirliliğine dikkat etmemiz, vatandaşlarımızın bu konuda biraz daha bilinçli olması öğrencilerimizle bu konuda empati kurması çok çok önemli. Şu anda tüm öğrencilerimiz nerede? Nasıl, hangi koşullarda sınava gireceğini hepsi bilgi sahibiler. Kendilerine bu bilgiler hepsi ulaştırıldı. Ve bununla ilgili de bizim ilimizde sınava girecek öğrencilerimize yönelik okullarımızdaki hazırlıklarımız tamamlandı ve burada bu sınavı yapacak olan öğretmenlerimizin hangi okulda, hangi şubede görevli olduğu belirlendi. Bunların bilgilendirmeleri yapıldı. Bu hususta sınava girecek öğrencilerimizle, depremzede öğrencilerimizde aynı bizim değerli çocuklarımız gibi onlar da bu sürece hazırlar. ” şeklinde konuştu.

‘REHBER ÖĞRETMENLERİMİZ OKULLARINIZDA TERCİH BÜROLARI ARACILIĞIYLA ÇOCUKLARIMIZIN YÖNLENDİRMELERİNİ YAPACAKLAR’

E-dergi ile bilgisayardan sisteme giren öğrencilerin okullar hakkında bilgi sahibi olabileceklerini ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Karaköse, “Bu sınav sonucunda bir puan alacağız ve bu alacağımız sonuca göre de yerleştirmeler yapılacak ve tercihler dönemi başlayacak. Biz Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu konuda da hazırlıklarımızı tamamladık. Yaz tatiline kısa bir süre kaldı. Biliyorsunuz sınav sonuçları açıklandığında tatil döneminde burada olacağız ve elde ettikleri puanlara göre nasıl tercih yapacaklarıyla ilgili öncelikli olarak tüm okullarımızda tercih büroları kuruldu. Ama hepsinden önemlisi farklı çalışma yapıldı. Arge ve Rehberlik Araştırma Merkezi iş birliğimizle bir kitapçık e-dergi dediğimiz bir kitapçık oluşturuldu. Buradan bilgisayar ortamından sisteme girdikleri zaman çocuklarımız tüm okullarımızı görüp okullarımız hakkında okullarımızın kontenjanları, okullarımızın imkânları, okullarımızın şartları hakkında bilgi sahibi olabilecekler. Bu konuda ebeveynler, anne babalar da burayı takip edebilirler. Çocuklarımızı da edebilirler. Tercih yapacakları okulların hangi özellikleri olduğunu, hangi kriterleri olduğunu, nasıl eğitim verdiğini, okulların imkânlarını bunların hepsini burada görecekler. Tercihle dikkat edilecek hususlarla ilgili de bilgi sahibi olacaklar. Bu süreci desteklemek için de ayrıca rehber öğretmenlerimiz okullarınızda tercih büroları aracılığıyla çocuklarımızın yönlendirmelerini yapacaklar” diye konuştu.