Asrın Felaketi’ olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli 2 deprem 11 ilde büyük yıkıma sebep olurken 45 binden fazla insan hayatını kaybetti. Meydana gelen depremlerin ardından yeni yapılmış binaların da yıkılması imar affı konusunu yeniden gündeme taşıdı.

Yaşanan depremde imar affından yararlanan birçok yapının da yıkılmasından sonra Mimarlar Odası Kayseri Şubesi ekipleri, deprem bölgesine giderek yıkımın nedenleri ve deprem sonrası yapılması gerekenleri araştırdı. Uzmanların raporlaştırdığı inceleme sonuçları sonrasında imar affının suç olarak görülüp ülke gündeminden çıkarılması gerektiği vurgulandı. Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada, “İmar affı suç olarak görülüp ülke gündeminden çıkarılmalıdır. İlk olarak 1984 yılında çıkarılan ve bugüne kadar 3 milyon 199 bin imara aykırı yapının yapı kayıt belgeleri ile meşrulaştırılmasına yasal ortam hazırlayan imar afları bir daha gündeme getirilmeyecek biçimde toplumsal hafızadan silinmelidir” ifadelerine yer verildi.

İMAR AFFI KANUNU

İmar affı, imar mevzuatına göre yapılmayan, gecekondu vb. kaçak yapılar problemlerini düzenleyen kanundur. İmar affı, ilk olarak 1984 yılında kaçak, çarpık yapılaşmayı engellemek için çıkarılmıştır. İmar affı, en son 31 Aralık 2017 tarihinde önce yapılmış, ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılan imar ve iskanlar için 8 Haziran 2018 tarihinde getirildi. İmar affı işe birlikte kaçak, imara aykırı biçimde inşa edilmiş, taşkın inşaat ve imar kirliliğine yol açabilecek düzeydeki yapılara, af kapsamında, yapı kayıt belgesi verilerek yasal statüye kavuşturuldu.