Kahramanmaraş’ın tarihi kent merkezinde kalenin güneyinde yer alan, arşiv kayıtlarından caminin Alaüddevle Bozkurt Bey’in Ekmekçibaşısı Hacı Ali Ağa tarafından 1490-1515 yılları arasında beyliğin son dönemlerinde inşa ettirildiği anlaşılan tarihi Boğazkesen Camii, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar almıştı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi 2023 Yılı Mart Ayı Meclis toplantısında, Boğazkesen Camii’nin restorasyon ve çevre düzenlemesi işi de görüşüldü. Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesi, Ekmekçi Mahallesi, Boğazkesen Caddesi, 667 ada, 74 parsel üzerinde yer alan ve korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli Boğazkesen Camii’nin restorasyonuna ve çevre düzenlemesine yönelik projelerin revize edilmesi ve hazırlanacak projeler doğrultusunda gerekli uygulamaların yapılması için Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalamak üzere Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç veya Genel Sekreter Hüseyin Beyhan'a yetki verilmesi talebi gündeme geldi. Talep, meclis üyelerince oy birliği ile kabul edildi.

Başkan Büyükkılıç, meclis toplantısında gerçekleştirdiği konuşmasında, deprem bölgesi Kahramanmaraş’taki hizmetleri taçlandırmak adına Boğazkesen Camii’nin restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarını gerçekleştireceklerini dile getirerek, “Oradaki hizmetlerimizi taçlandırmak adına, yıkılmış olan tarihi camimizin restorasyon çalışmasını da sizlerin oylarıyla üstleneceğiz. Vakıflar Genel Müdürlüğümüz ile protokol imzalıyoruz. Tekrar geçmiş olsun diyoruz” diye konuştu.