Deprem, yangın, sel, çığ, heyelan gibi doğal afetler sonucu çeşitli bölgelerde yaşam büyük ölçüde olumsuz etkileniyor. Bu doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek ve bölgedekilere destek olmak için hasar alan yerler afet bölgesi ilan ediliyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kabinesi, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen 11 ili ‘afet bölgesi’ ilan etti ve Meclis’ten de onay alınarak bu illerde 3 ay süreyle OHAL kararı alındı. Bölgedeki yardımlar ve devlet hizmetleri, afetin il gününden itibaren ‘afet bölgesi’ kapsamında yerine getiriliyor.

Depremin merkez üssüne yakın olan Kayseri de sarsıntılardan olumsuz etkilendi. Özellikle İncesu ve Hacılar ilçelerinde art arda yaşanan depremler, kentte birçok yapının zarar görmesine sebep oldu. Yerel yöneticiler ise Kayseri’nin de afet kapsamına alınması için İçişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan son kabine toplantısında Kayseri’nin bu talebi görüşüldü. Bakan Süleyman Soylu’nun Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’a telefonda aktardığına göre Cumhurbaşkanı talimat verdi, Kayseri’nin afet kapsamına alınacağı yapılacak açıklamaya kaldı. Peki Kayseri’de yaşayanlar, kent ‘afet bölgesi’ ilan edilirse ne gibi desteklerden faydalanacak?

İlanın ardından bölgede yaşayan kişilerin, hasarları ile karşı karşıya kaldıkları süreçte destek almaları mümkün olacak.

Tüm maddi kayıplar devlet tarafından ödenecek. Binaların yıktırılması ya da boşaltılması gereken hallerde bu durum mal sahibine bildirilecek. (Mal sahibinin bu karara 3 gün içinde itiraz etme hakkı bulunabilir.)

Bütün sağlık hizmetleri, o bölgedeki herkese ücretsiz verilecek. Devlet hastanelerinin yanı sıra, özel hastanelerde bulunan hastalara da ücretsiz bakılır.

Esnaflar için bütün bankalarda faizsiz kredi imkânı sağlanabilir.

Bölgedeki ordu birlikleri, kendilerinden istenecek yardımları yapmakla zorunlu tutulur.

Yapılardaki hasarı tespit etmek için, gerekirse bütün illerden teknik heyetler görevlendirilir. Bunun için ilgili bakanlıklar, hükümet tarafından bölgede görevlendirilir.

Kamu personellerine düzenli bir şekilde yolluk, harcırah, avans ödenir.

Bölgedeki her bir ailenin ve her bir bireyin psikolojik ve sosyolojik tedavisi için sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar görevlendirilir.

Bütün binalar ve yapılar için ayrı ayrı hasar tespit raporu düzenlenir. Hazırlanan hasar tespit raporlarına 30 günlük itiraz hakkı bulunur. Hasar görmüş binaların tamiri yapılıncaya kadar içine girilmesine izin verilmez. Evleri yıkılmış veya zarar görmüş yurttaşlara yeni ev tahsis edilir.

Bütün şirketlerin, esnafların veya kişilerin devlet birimlerine ve bankalara olan borçları silinir veya borç süresi uzatılır.

Eğitimi aksayan öğrencilere ek sınav imkânı sağlanır ve merkezi sınavlarda (YGS-LYS, SBS, ALES gibi) öğrencilere ek puan verilir.