Kızılay’dan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen büyük deprem felaketinin yürütülen kan bağışı organizasyonlarına da zarar verdiğine dikkat çekilerek, “Deprem bölgesindeki kan bağış personeli ‘afetzede’ konuma gelen Kızılay, kan bağış merkezlerinden bazılarını da kaybetti.

Bu kayıplar üzerine, deprem bölgesi, diğer illerde toplanan kanlarla takviye edildi. Depremin ilk gününden bugüne kadar afet bölgesindeki hastanelere 124 bin 467 ünite kan bileşeni gönderildi.” bilgisine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

*Ramazan ayına yönelik çalışma saatlerini revize eden Kızılay, olumsuz hava koşulları nedeniyle vatandaşların iftar sonrası mobilizasyonunun azalmasıyla birlikte önemli bir stok sorunuyla karşı karşıya kaldı.

3 Milyon Çocuğa Aşı Yapılmadı, Kızamık Vakaları 40 Kat Arttı! Ölümcül Uyarı! 3 Milyon Çocuğa Aşı Yapılmadı, Kızamık Vakaları 40 Kat Arttı! Ölümcül Uyarı!

*Bağışçılar, son bir hafta içinde Türkiye’deki tüm hastanelerin kullandığı kan miktarının üzerinde bağışlar yaparak, ulusal kan stoklarının yeniden yükselme eğilimine dönmesini sağladı.

*Ülkemizin kan ihtiyacını karşılamaktan sorumlu olan Kızılay, 2005’te başlatılan ‘Güvenli Kan Temini Projesi’ ile toplumumuzu kan bağışı konusunda bilinçlendirerek gönüllü kan bağışı sayısında artış sağlamayı, ihtiyaç sahiplerine sağlıklı ve doğru bir hizmet sunmayı hedefliyor.

*Kan Bankacılığı ve transfüzyon bıbbının tüm dünyada uygulanan ve kabul görmüş Bölge Kan Bankacılığı sistemini uygulayan Kızılay, ülkemizde 1156 hastanenin kan ihtiyacını 365 gün kesintisiz karşılamaktadır.

2022’de 2 milyon 809 bin 765 ünite kan bağışı toplayan Kızılay’ın, 2023 yılı hedefinin 3 milyon 40 bin ünite kan bağışı almak olduğu belirtilerek, “Ülkemizin kan ve kan bileşeni ihtiyaçlarının karşılanması hususunda tüm önlemler alınsa da özellikle ramazan ayı, uzun tatil dönemleri, ağır hava şartları gibi birtakım nedenlerle stok seviyelerimizde düşüşler yaşanmaktadır. Ancak hastanelerin kan ihtiyacı artarak devam etmektedir.” ifadeleri kullanıldı.