20'nci yüzyılda Türkiye’nin ekonomik ve endüstriyel kalkınmasında öncü rolü üstlendiği belirtilen, 340 dönüm açık ve 80 dönüm kapalı alan ile alanında Türkiye’nin en büyük yeniden işlevlendirme projesi AGÜ Sümer Kampusu’nün 1'inci etap çalışmaları kapsamında, sıradışı mimari ile inşa edilen akıllı Rektörlük Binası’nın yapımı da sona erdi. Üniversitenin eğitim, kültür ve sosyal merkezi olarak hizmet verecek 'Akıllı' rektörlük binasında idari birimleri, akademisyen odaları, sınıflar, kütüphane, çok amaçlı salon ve araştırma laboratuvarları, öğrenci merkezleri yer alıyor. Binanın güneybatı cephesi, derslikler, laboratuvarlar ve ofislerin güneş ihtiyacını kontrol edebilecekleri bir güneş kırıcı sistem yer alıyor. Yapının bütün cepheleri, yerleşkedeki mevcut dokulardan biri olan cam-doğrama sisteminden oluşuyor.

Enerji tasarruflarına öncelik verilen akıllı binada, yağmur suları gibi atık suların geri dönüşüm ile yeniden kullanılmasını sağlayacak sistem bulunuyor. Çok yönlü merkezi bir kamera ağına sahip güvenlik sistemleri ile donatılan binanın havalandırma sistemi tam panel sistemiyle gerek otomatik gerekse manuel olarak kontrol altında tutulabiliyor. Tamamında, tasarruf sağlanması amacıyla led aydınlatma sistemlerinin kullanıldığı binada ayrıca, ısı geri kazanım cihazları ile ısı tasarrufu yaptıracak, güneş ışığının binaya çok fazla geçmesine engel olan “Sunguard” olarak adlandırılan camlar kullanılıyor.

Toplam 16 bin 740 metrekare kapalı alana sahip bina, bünyesinde ayrıca bin 80 metrekarelik, içinde sosyal mekanların yer aldığı bir oranjeri binasını da barındırıyor. Binanın çevresinde yaklaşık 30 bin metrekarelik peyzaj alanı yer alıyor. Tarihi değerlerin korunmasına büyük önem veren ve toplumsal çıktıyı önemseyen AGÜ için hem bir kamu görevi, hem de prestij olan proje kapsamında yapılan binanın elektrik ve elektronik sistemleri ile diğer tüm donanımları kullanım öncesi test edildi. Rektörlük binasının yanı sıra üniversitenin eğitim, kültür ve sosyal merkezi olarak da hizmet verecek olan bina, test sırasında göz kamaştıran görüntülere sahne oldu. Kampus, akıllı bina, cumhuriyet döneminin ilk ve en büyük sanayi kuruluşlarından Sümerbank Bez Fabrikası'nın atıl tesislerinden dönüştürülmesiyle geçmiş ile günümüzü bir arada barındırıyor. AGÜ Sümer Kampusu’ne renk katacak bina, önümüzdeki ay akademik yıl açılışı ile hizmete alınacak. 
Editör: Haber Merkezi