Erciyes Üniversitesi 2014-2015 yılı öğretim döneminde ders kaydı yaptıran öğrencilerin harçları için farklı bir uygulama başlattı. Öğrencilerin tepkisini çeken ve Türkiye’de ilk kez Erciyes Üniversitesi’nde uygulanmaya başlayan kanun gereği öğrenciler, bundan sonra aldıkları her ek ders için ayrı ücret ödeyecek.
2014-2015 öğretim yılı için üniversite öğrencileri ders kayıtlarını yaptırmaya başladı. Erciyes Üniversite’nde eğitim gören 55 bine yakın öğrenci ders kaydını yaptırırken şok yaşadı.
Erciyes Üniversitesi yönetimi, yürürlüğü 2014-2015 yılına ertelenen 2547 sayılı kanunun 44. maddesinin ilgili fıkraları gereğince kredi başına düşen harç miktarı ve dersin kaç kere alındığına göre değişen miktarda dersler için ayrıca ücret ödenmesi kararını aldı.
Hatırlanacağı üzere, 2011-2012 öğretim yılında normal öğretim ve açık öğretim harçlar kaldırılmıştı. 2. öğretimde eğitim gören öğrencilerden ise harçlar alınmaya devam etmişti.
Erciyes Üniversitesi’nin aldığı kararla 2. öğretimde eğitim gören öğrenciler harç parasının yanı sıra aldıkları ek dersler içinde  ücret ödeyecek.
ÖĞRENCİLER TEPKİLİ
Bu uygulama Türkiye’de ilk defa Erciyes Üniversitesi’nde başladı. 2. öğretimde okuyan öğrenciler alttan aldıkları derslerle birlikte 5 bin TL’yi bulan harç nedeniyle karara tepki gösterdi. Öğrenciler, Türkiye’nin köklü üniversitelerinden birisi olan Erciyes Üniversitesi’nin ticarethane mantığıyla yönetildiği iddiasında bulundu.









DİĞER ÜNİVERSİTELERE DE YAYILABİLİR
Kanun, başka üniversitelerde okuyan öğrencilerinde ‘’korkulu rüyası’’ haline geldi. 622 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2547 sayılı kanuna eklenen 60. madde kapsamında devlet üniversiteleri öğrencilerinden ek ders ücreti alabilir.
İŞTE 60. EK MADDE
60. ek maddenin içeriği ise şu şekilde:
‘’ Bir derse ikiden fazla kayıt yaptırılması, ilave ders alınması veya 44 üncü maddenin (c) fıkrasındaki süreler içinde öğrenimin tamamlanamaması hallerinde, 46 ncı maddenin (ç), (d), (e) ve (f) fıkraları uyarınca her bir ders için kredi başına ödenecek öğrenci katkı payı veya öğrenim ücretinin artırımlı olarak uygulanmasını öngören hükümler, 2014-2015 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanır. Söz konusu eğitim-öğretim yılına kadar durumu anılan fıkraların kapsamına giren öğrencilerden, ders tekrarı olup olmadığı ve öğrenimin süresi içinde tamamlanıp tamamlanmadığına bakılmaksızın, ilk defa kayıt yaptıran öğrencilerden alınacak tutarda öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti alınır. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 2011-2012 eğitim-öğretim yılı için öğrencilerden alınmış öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretlerinin artırımlı kısmı, talep edilip edilmediğine bakılmaksızın ilgililere red ve iadeler gelir kaleminden iade edilir. ’’
HABER: KÜBRA HASÇALIK
 
Editör: Haber Merkezi