MASUPA Kültür Festivaline, Vali Yardımcısı Yasemin Özata Çetinkaya, Yeşilhisar Belediye Başkanı Abdulkadir Akdeniz, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan, Kayseri Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Onursal Başkanı Hüseyin Türkmen, Kayseri Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Bekir Akbulut ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılış konuşmasında İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, son yıllarda Kayseri ili kültür ve bakanlığının destekleriyle köylerde, kasabalarda, ilçelerde çeşitli festivallerin düzenlendiğini belirtti.

"KÜLTÜR FESTİVALİ HAZIRLAMAK ZOR İŞ"
Festivalde konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay; Kültür Festivali'ni hazırlamanın zorluğuna dikkat çekerek, "Tabi buna cesaret etmek, bunu ortaya koymak, geleneksel hale getirmek kolay değil. Zahmeti bir iş ve gerçekten uğraşmak, sahiplenmek gerekiyor. Bu sahiplenmeden dolayı da emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

"TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMALIYZ"
Akay, Orta Asya'ya dayanan bir kültürün varlığından söz ederek; "Kayseri kültürü sadece mantıdan, sucuktan, pastırmadan ibaret olmadığını elbette ismi ne kadar MASUPA olsa da sadece bundan ibaret değil, bu kültürün belki bir parçası, bir sembolü Kayserinin kadim bir kültürü var. Binlerce yıl öncesine dayanan, Orta Asya'ya dayanan bir kültürü var. Elbette bu kültürün bugün yaşanıyor olması yaşanmasına katkı sağlanması çok anlamlı ve değerlidir.Bilindiği gibi İnsanların beden ve ruh yapısı vardır. Toplumların da fiziki ve ruh yapısı vardır. Toplumlardaki ruhu oluşturan en öneli yapısı kültürüdür. Türk milletinin herkesten farklı kültürü nedeniyle dünyada hep öne çıkmıştır. Bunu yaşatmamız lazım Bunu yaşatmak tabi ki toplumun belli kesiminin değil herkesin görevidir. Bu kültürün gelecek kuşaklara taşınması için genç nesillere çok iş düşmektedir. Biz de Kayseri Şeker ve Kayseri, Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak bu etkinliğe ilgisiz kalamazdık. Kayseri Şeker Kayserinin önemli bir değeri olduğu için toplumun her türlü sosyal faaliyeti içerisinde yer alması gerekiyor o nedenle katkı sağlıyoruz ve buradayız" diye konuştu.

"ANLAMLI BİR FESTİVAL"
Kayseri Kültürü Tanıtma ve Yaşatma Derneği Onursal Başkanı Hüseyin Türkmen de, bu kültür festivalinin mütevazi fakat mesaj anlamında çok kıymetli, değerli ve anlam yüklü bir festival olduğunu belirtti.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi mehteran takımının gösterileri ile başlayan festivalde halk oyunları gösterileri, sema grubu gösteri, aşık atışmaları ,yöresel sanatçılar, şairler ve çeşitli kültürel etkinlikler düzenlendi.

LOKMA TATLISI İKRAM EDİLDİ

1. Kültür Festivalinde bazı belediyeler ve özel şirketler kurdukları çadırlarda Kayserililere ikram bulundu. Pastırma ve sucuk firmaları çadırda pişirdikleri sucuklarla dilimledikleri pastırmayı ikram etti. Yeşilhisar Belediyesi ilçede yetişen elma, ayçekirdeği, kavun, karpuz, kabak çekirdeği ikramında bulundu. Yahyalı Belediyesi ise ilçede yetişen elma, armut ve benzeri meyveleri dilimleyerek festivale katılanlara ikram etti. Bir firma ise konuklara pişirdiği mantıyı Sarımsaklı yoğurtla birlikte ikram etti. Kasede ikram edilen mantıya ilgi fazlaydı. Kayseri Şeker Fabrikası da Cumhuriyet Meydanı'ndaki park içerisine kurduğu stantta gün boyu festivale katılanlara ve Kayseri halkına lokma tatlısı ikramında bulundu.
 
Editör: Haber Merkezi