Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Kurul, politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 13 seviyesine çekti. Karar öncesi yapılan anketlerde ekonomistlerin beklentisi, TCMB'nin faizi sabit tutacağı yönündeydi.

Kararın beklentilerin aksine gelmesiyle birlikte dolar/TL’deki günlük artış yüzde 1 seviyesine yaklaştı. Karar öncesinde 17,9 seviyelerinde seyreden kur 18,10 seviyesine yükseldi. Euro/TL 18,45 seviyesinin üzerini gördü. Gram altın ise yüzde 1,3 artışla 1030 TL’den işlem gördü.

DEZENFLASYONİST SÜREÇ’ VURGUSU

Karar metninde sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağının öngörüldüğü ifade edildi.

Kararda ayrıca, “Bununla birlikte, üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret etmektedir. Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması önem arz etmektedir” denildi.

GEÇEN YILKİ İNDİRİMLER DÖVİZİ VE ENFLASYONU FIRLATMIŞTI

Banka, geçen yıl eylül-aralık döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla faizi yüzde 19'dan yüzde 14'e düşürmüş, bu kararların etkisiyle dolar kuru 8,30'dan 18 seviyelerine, resmi tüketici enflasyonu yüzde 19'dan yüzde 80'e fırlamıştı.

Aralık ayından bu yana gerçekleştirilen 8 toplantıda faiz indirim kararı alınmamıştı. Böylece bu toplantıda 8 ay sonra tekrar indirim kararı alındığı görüldü.

ERDOĞAN, ‘FAİZİ DÜŞÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan haziran ayı başında yaptığı bir konuşmada, “Kimse bizden şunu beklemesin, bu iktidar faizi artırmayacaktır, tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz” açıklamalarında bulunmuştu.

Kararı ABD’li finans ajansı Bloomberg’e yorumlayan İsveç Bankası SEB’in gelişen piyasalar baş stratejisti Per Hammarlund, “Görünüşe göre, Türk merkez bankasının uluslararası rezervlerinde geçen ayki artış, bankayı politika faizini düşürmeye teşvik etti” yorumunda bulundu.

Editör: Haber Merkezi