Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi Model Fabrika Kayseri’nin Öğren-Dönüş Projesi’nin 7’nci Lansman Toplantısı düzenlendi. Toplantıya; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Cengiz Yılmaz, İlçe OSB başkanları ve iş insanları katıldı.

Dijital ve yalın dönüşüm, enerji verimliliği, sanayide rekabetler üzerine yapılan konuşmalar sonrasında plaket takdim töreni düzenlendi. Plaket takdimlerinin ardından Kayseri Model Fabrika Genel Müdürü Salih Yalçın’ın moderatörlüğünde Sürekli İyileşme Kültürü özel oturumu düzenlendi. Toplantıda ayrıca Öğren-Dönüş Projesi tanıtımı ve proje sunumları da yapıldı.

WhatsApp Image 2023-09-26 at 18.34.56

Model Fabrikaların kurumsal dönüşümü gerçekleştirecek kurumlar olduğunu söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, “Organize Sanayi Bölgelerimiz başta olmak üzere ve diğer alanlarda artık seçici olmamız gereklidir. Yüksek teknolojili üretim olması lazım, orta-yüksek teknolojide üretim yapmalıyız. Artık düşük ve orta teknoloji ürünlerin dışına çıkmalıyız. Girdilerden en yüksek çıktıyı elde etmemiz gereklidir. Aksi halde rekabet edemeyiz. Model Fabrikalar, esasen bunun için mevcutlar. Bütün var olan şirketlerde Model Fabrikalar aslında kurumsal dönüşümü gerçekleştirecek yerlerdir. Bu Model Fabrikaların programlarından alınan kazanımlara baktığımızda verimlilikteki yüzde 75’e varan artışlar, yatırım kazanma sürelerinde anormal kısa zamanlar, üretimdeki artışlar, maliyetlerdeki düşüşler, üretim sürelerindeki düşüşler çok önemli kazanımlardır” dedi.

WhatsApp Image 2023-09-26 at 18.34.57

‘MAKİNEYİ KULLANAN DEĞİL, ÜRETEN BİR ÜLKEYİZ’

Türkiye’nin sanayi sektörü açısından geliştiğini ve makine üreten bir ülke haline geldiğini söyleyen Dönmez, “Makineleri kullanan ülke olmanın dışında makineleri yapan ülke haline geldiğimizin hepimiz farkındayız. Türkiye’de makine sektörü de çok gelişti, imalat sanayiinde kullanılan makinelerin çok büyük bir kısmı Türkiye’de yapılıyor. Bu arge ekosistemine verdiğimiz destekle de çok daha fazla gencimiz Türkiye’nin imalat sanayiinde makineleri yapacak hale geleceklerdir” şeklinde konuştu.

Çalışanların iyi ücretler almasının temelinde verimlilik yattığını belirten Dönmez, “Bir yerdeki istihdam sayısındaki düşüşler moralleri bozmasın, ne kadar az insanla daha çok iş yaparsak daha çok para verebiliriz. Çalışanlar da her şeyin en iyisine layık, onların da iyi ücretler almasının temelinde verimlilik artışı yatmaktadır. Model Fabrikalar da o açıdan çok önemli” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2023-09-26 at 18.34.57 (2)

‘YALIN ÜRETİM VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM, REKABETİN ANAHTARIDIR’

Üretim süreçlerinde israfın önlenmesi gerektiğine vurgu yapan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, “Üretimde kaynakların verimli kullanılması, büyük önem arz ediyor. Üretimin tüm süreçlerinde israfın önlenerek üretimin artırılması gerekmektedir. Yalın üretim ve dijital dönüşüm, rekabetin anahtarıdır. Bizler Model Fabrika ile kâr etmeyi değil, işletmelerimize kâr ettirmeyi hedefliyoruz. 2025 yılında etkilerini daha net olarak görebileceğimiz yeşil mutabakat konusu ve bu bağlamda daha çevreci, sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıkları da ana gündemimiz olacaktır. Bütün işletmelerimizde karbon emisyonunu düşürerek çevreyi en az kirleteceğimiz üretimin anahtarı Model Fabrikalardan geçmektedir. Üretimde yalınlığı sağlayarak verimliliğini artırdığımız zamanda daha rekabetçi olacağız. Eğer ki bununla birlikte dijital dönüşümü de vurgulayıp işin içine teknolojiyi de katarsak küresel piyasalarda rekabetçi hale gelebiliriz. Kaynakların sınırlı olduğu ve hatta tükendiği bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla kaynakları nasıl kullandığımız ise geleceğimizi belirliyor” diye konuştu.

WhatsApp Image 2023-09-26 at 18.34.57 (1)

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet  Büyüksimitci; bu lansman toplantısında yapılacak proje sunumlarına  odaklanılması durumunda üretim alanında önemli iyileşmeler olabileceğini göstereceğini söyledi. Bu iyileşmelerin yayılımı ve sürdürülebilirliğinin de sanayicinin süregelen çabalarına bağlı olduğunu da belirtti.

‘136 ÖĞRENCİMİZ ÖNEMLİ PROJELERDE YER ALDI’

Kayseri'de Hafta İçi Gök Gürültülü ve Sağanak Yağışlı Geçecek Kayseri'de Hafta İçi Gök Gürültülü ve Sağanak Yağışlı Geçecek

Model Fabrikaların önemli projelerinde birçok öğrenci ve akademisyenin  görev aldığını söyleyen Başkan Büyüksimitci, “Hemen her projemizde üniversite öğrencisi yetiştiriyoruz, her projemizde ikişer stajyer arkadaşımız görev alıyor. Şu ana kadar 160’ın üzerinde öğrencimiz Kayseri Model Fabrikadan eğitim alırken 136 öğrencimiz de önemli projelerde görev aldı. Bu gençlerimizin 62’si de okulları bitmeden görev aldıkları kurumda istihdam edildi. 8 akademisyenimiz projelerde görev alarak bilgilerini sahaya yansıtma imkânı buldu. Hem öğrencilerin hem de akademisyenlerin çalışmaları dahilinde üniversite sanayi iş birliğine fiilen önemli katkılar sağladığını düşünüyoruz” dedi.

‘DİJİTAL VE YALIN DÖNÜŞÜM TEMEL DEĞER ÖNERMELERİDİR’

Model Fabrikaların sanayi sektöründeki rekabeti artırması açısından temel değer önermelerinin olduğunu belirten Başkan Büyüksimitci, “Sanayicimizin rekabetini artırabilmek için Model Fabrikaların iki temel değer önermesi bulunmaktadır; bunlar yalın ve dijital dönüşümdür. Model Fabrikamızın yalın konusunda rüştünü ispatladığını düşünüyorum. Bakanlığımızın koordinasyonunda ve UNDP’nin de destekleriyle bu yılın ilk yarısında Kayseri Model Fabrika’da dijital unsurlar da tamamlandı. Model Fabrika’nın değer önermelerini yalın ve dijital şeklinde paylaştık ancak bunların her ikisinin de çatı başlığı aslında sürdürülebilirlik olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda Model Fabrikamızın sürdürülebilirlik başlığı altında yalın ve dijital dönüşmeyle birlikte yeşil mutabakat, enerji verimliliği gibi konularda da sanayicimize hizmet sunacak noktaya gelmesini arzuluyoruz” şeklinde konuştu.