Türkiye genelinde her sene birlerce deprem meydana geliyor. Kayseri’de son dönemde özellikle Sarıoğlan ve Kocasinan ilçelerinde çeşitli zamanlarda depremler meydana geldi. Yaşanan depremlerle ilgili değerlendirmede bulunan Jeofizik Mühendisleri Derneği Kayseri İl Temsilci Yardımcısı Semih Oybak, "Kayseri eski yasada 3’üncü derece deprem bölgesi olarak geçerdi. Şimdi ise ivme sistemleri var. İvmelerde bölge bölge ve mahalle mahalle değişiyor. Kayseri 4 büyüklüğünde bir depremi 3 yılda bir, 5 büyüklüğünde bir depremi 23 yılda bir, 6 büyüklüğünde bir depremi ise bin yılda bir yaşar" diye konuştu.
Kayseri'nin zeminine değinen Oybak, "Kayseri’nin zemininde yüzde 60-70 sağlam olmayan alüvyon dediğimiz killi kumlu yeraltı suyunun yüksek olduğu zeminler mevcut. Daha detay verecek olursak, Melikgazi ilçesinde Ambar ve Şeker Mahallesi, Kocasinan ilçesinde Pervane, Argıncık ve Mithatpaşa Mahallesi yeraltı sularının yüksek olduğu bölgeler. Hatta şehir merkezinde bulunduğumuz alanda Hürriyet Mahallesi yeraltı suyunun ve alüvyon zeminin yani zayıf diye nitelendireceğimiz bir zemin sınıfına girmektedir" ifadelerini kullandı.
"HER SANİYE DEPREM RİSKİ MEVCUT"
Deprem riskinin her zaman olduğunun altını çizen Oybak, "Depremde her an, her saniye bir risk mevcut. Daha önce dediğim gibi hesaplanmış tekrarlanan periyotları var. 4’ü için 5’i, 6’ı için büyüklüklere göre tekrarlama boyutları var. Deprem her an olacaktır. Kayseri’de 6 büyüklüğünde bir deprem beklenmekte. En son Develi’de olan 5.4 son yüz yıllık deprem tarihine baktığımızda 6 büyüklüğüne yaklaşan bir deprem olmamış. Aletsel dönem öncesinde de 6 büyüklüğü yine uzun yıllar olmamış. Sessizlik devam etmekte" dedi.
‘2000 YILI ÖNCESİ YAPILAR RİSKLİ’
Meydana gelecek depremlere karşı vatandaşları uyaran Oybak, “Vatandaşların yeni yapıları tercih etmelerinde fayda var. Özellikle 2000 yılından sonra deprem yasalarının oturduğu, hatta 2010 sonrası yapı denetim yasa sisteminin oturduğu sistemden sonra yapılarda daha kontrollü, daha sağlam zemin ve daha sağlam yapılaşmaya yönelik adımlar atıldı. 2000 yılı öncesi inşa edilen yapılar ne yazık ki riskli. Şehir merkezimizde de kentsel dönüşüm devam ediyor. Onların hepsi 2000 yılı öncesi yapılardı. Yıkılıp, yenileniyor. Bu yapı stoklarının eritilmesi lazım" şeklinde konuştu.(BGC)