Bir otelde düzenlenen Sürdürülebilir Şehirler Projesi, Kayseri İli Entegre Kentsel Su Yönetimi (EKSY) Planı Oluşturulması İşi kapsamında Paydaş Katılım Çalıştayı’na Başkan Büyükkılıç’ın yanı sıra AK Parti Kayseri İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, Bünyan Belediye Başkanı Özkan Altun, Özvatan Belediye Başkanı Halit Demir, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, Yeşilhisar Belediye Başkanı Halit Taşyapan, İlbank Bölge Müdürü Sönmez Ata, Kayseri İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Üniversite rektörleri, Kayseri Ticaret Odası ve Kayseri Sanayi Odası yetkilileri, Ziraat Odası temsilcileri, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayar Özsoy, KASKİ Genel Müdür Özgür Özdemir ile Kahramanmaraş ve Malatya’dan davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Çalıştay’ın açılış töreninde konuşma yapan Başkan Büyükkılıç, on bir ayın sultanı Ramazan ayını kutlayıp, birlik, beraberlik ve dayanışma mesajı vererek sözlerine başladı.

“KASKİ, TEKNOLOJİK YATIRIMLARINA HER GEÇEN GÜN YENİLERİNİ EKLİYOR”

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında suyun öneminden bahseden Büyükkılıç, “KASKİ’miz yaptığı yatırımlar ile onurumuz ve gururumuzdur” diyerek, KASKİ Genel Müdürlüğü’nün, teknolojik yatırımlarına her geçen gün yenilerini eklediğini ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeraltı sularımızı en verimli şekilde kullanma yönünde gayret gösterdiğimizi söylüyoruz. Hemşehrilerimizin içme suyuna erişim kalitesini artırmak için su temin miktarını daha da artırmak amacıyla uygun görülen bölgelerde 3 milyon 812 bin TL yatırım bedeli ile merkezde 15, ilçelerde 14 olmak üzere toplam 29 adet sondaj kuyusu açtık. Kent genelinde açılan sondaj kuyusu sayısı 537’ye ulaştı. 2021 yılında, merkez ve ilçelerde 510 kilometre içme suyu hattı, 235 kilometre kanalizasyon hattı olmak üzere toplam 745 kilometre şebeke hattı imalatı gerçekleştirdik.”dedi.

“2021 YILINDA 70 MİLYON METREKÜP ATIK SU ARITTIK”

Çalışmalara gayretle, iyi niyetle, uzman bir ekip anlayışı ile devam ettiklerini anlatan Başkan Büyükkılıç, “Gerek içme suları gerek kanallar gerekse yağmur suları ile şehrimizi günün koşullarına uygun geleceği düşünen yaklaşım içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 33 adet konvansiyonel ve 49 adet Doğal Atık Su Arıtma Tesisi’nde 2021 yılında 70 milyon metreküp atık su arıttık. Atık su arıtma çamurundan da 2 milyon 817 bin 28 metreküp biyogaz üreterek, üretilen biyogazın jeneratörlerde yakılması ile de ekonomik değeri 5 milyon 184 bin 450 TL olan elektrik enerjisi elde ettik” şeklinde konuştu.

“BİZİM SULARIMIZ SAĞLIKLI

Başkan Büyükkılıç, içme suyunun sağlıklı ve kaliteli olması için gayret gösterdiklerini vurgulayarak, “Türk Akreditasyon Kurumu tarafından verilen ‘Akreditasyon Belgesi’ne sahip KASKİ Genel Müdürlüğü Su Analizleri Laboratuvarlarımızda, kentimiz genelinde her noktadan belirli aralıklarla sürekli numuneler alarak daha da sağlıklı ve kaliteli içme suyuna erişim için 2021 yılında 9 bin 85 içme suyu numunesinde 106 bin 728 parametrenin analizini gerçekleştirdik. Bizim sularımız sağlıklı, hiçbir sorun yok derken işte bunu söylüyoruz. Sağlık Bakanlığımızın laboratuvarlarında da ayrıca bu çalışmalar yapılıyor ve adeta bizi teyit ediyor. İçme suyu tesislerinde yapılan klor ölçümlerine ek olarak şebekede 3 bin 256 serbest klor ölçümü de yaptığımızı hatırlatmak istiyorum. Her şey sizler için diyoruz” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, altyapıda meydana gelen arızalar noktasında da Kanal Görüntüleme Robotu sayesinde yağmur suyu ve kanalizasyon hatları içerisindeki arızaları en kısa sürede tespit ederek, hattın tamamını kazmak yerine sadece arızanın meydana geldiği yerleri tespit ederek o bölgenin bakımını yaptıklarını söyledi.

ALTYAPI İÇİN 3 YILDA 400 MİLYON TL CİVARINDA YATIRIM

2019, 2020 ve 2021 yılları içerisinde Kayseri genelinde KASKİ marifetiyle gerçekleştirdikleri altyapı yatırımları için 400 milyon TL civarında harcama yaptıklarının altını çizen Büyükkılıç, sözlerine şöyle devam etti: “Büyükşehir ve ilçe belediyeleri olarak bizler şehirlerimizde suyun yönetimi noktasında önemli sorumluluklara sahibiz. Elbette bu konuda özverili titiz çalışmalar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Ancak gelecek nesillere sorunsuz yaşam alanları ve tüm imkânlarıyla güzel bir ülke bırakabilmek için daha fazla çalışmalı, daha yoğun gayret göstermeli, daha bilimsel çalışmalara odaklanmalıyız. İlgili tüm kurum kuruluşlarımızla kendi yetki görev ve sorumluluk alanlarımızda yenilikçi ve sürdürülebilir su yönetim pratikleri ve iklim değişikliği direncine katkı sunacak şehirlerimiz ve ülkemiz için faydalı projeler ve yatırımlar yapacağız inşallah. Ortak akılla yürütülen her çalışma etkili ve yararlı neticelere ulaşmıştır, istişare eden pişman olmaz. Bu çalıştayımızın sonucunun da bu yönde olacağına şüphemiz yoktur. Çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, tüm belediye başkanlarımıza ve ilgili kurum kuruluşlarımıza, il dışından gelen arkadaşlarımıza yapacakları çalışmalarda başarılar diliyorum.”

KASKİ GENEL MÜDÜRÜ ÖZDEMİR’DEN DETAYLI SUNUM

Çalıştayda KASKİ’nin yapmış olduğu çalışmalarla ilgili detaylı sunum yapan KASKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Özgür Özdemir, tüm kaynaklar üzerinde sürdürülebilir şehirler oluşturmak gerektiğini belirterek, “Bugünün gereksinimlerini gelecek nesillerin ihtiyaçlarından çalmadan, onların hakkına tecavüz etmeden kullanabilmek önemlidir. Dolayısıyla bunu öngörerek, sürdürülebilir kentler oluşturmak adına uzun vadeli ve kuraklığa dayanıklı bir plan yapmamız gerekiyor. Verimli ve etkin kentsel planın gerçekleştirilmesi için burada bulunan çok değerli misafirlerimizin de katkısıyla çalışma yapacağız. Katkısı olan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Yüksel Proje Genel Müdürü Faik Tokgözoğlu da Kayseri Entegre Kentsel Su Projesi için detaylı çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getirerek, bu çalıştay ile tüm bu çalışmalar ve paydaşların görüşlerini alarak en iyisine ulaşmaya çalışacaklarını söyledi.

ATA: 2021 2022 DÖNEMİNDE 204 ADET PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜK

Kayseri İller Bankası Bölge Müdürü Sönmez Ata ise hizmet alanlarının Türkiye’nin yüzde 8,5’ine tekabül ettiğine değinerek, “2021 2022 döneminde 204 adet proje üzerinde çalışmalar yürüttük ve tamamladık. 2021 yılında ilimizde 4 adet atık su arıtma tesisini tamamlayarak işletmeye aldık, şuanda işletme süreci devam ediyor. Büyükşehir atık su arıtma tesisi ile ilgili ikinci kısım finansman temini sağlandı. Bu projemizin maliyeti 25 milyar Euro önemli projelerimizden birisi” şeklinde konuştu. Başkan Büyükkılıç, çalıştayda katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: Haber Merkezi