Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye, Ziraat Bankası’nın uyguladığı tarımsal krediler ve emeklilerin bankalardan aldığı maaş promosyonlarıyla ilgili 2 ayrı soru önergesi yöneltti.

ZİRAAT BANKASININ TARIMSAL KREDİ UYGULAMASI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Nebati’ye verdiği ilk soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal uygulamalar için tarımsal amaçlı kooperatiflerin uyguladığı projelere düşük faizle uzun vadeli kredi kullandırıldığına dikkat çekti ve “ Söz konusu krediler Bakanlık tarafından kullandırılmakta, kredi geri dönüşleri Ziraat Bankası tarafından tahsil edilmektedir.

Kooperatiflerin tahsilatı Ziraat Bankasınca yapıldığından kredi tahsilatlarında bir sorun yaşanmakta mıdır?

Ödeme güçlüğü nedeni ile kredi faizi işletilen kooperatif var mıdır?

Tahsilatı sağlanamadığı için sorun oluşan tutar ne kadardır ve tahakkuk ettirilen faiz ne kadardır?” şeklinde sorular yöneltti.

Bakan Nebati’yi bu soru önergesini yanıtsız bırakırken, yanıt için Tarım ve Orman Bakanlığını adres gösterdi.

EMEKLİYE MAAŞ KARŞILIĞI PROMOSYON ÜCRETİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Nebati’ye emekli maaşları için bankalar tarafından ödenen promosyon ücretiyle ilgili olarak da “Emekli maaşlarının taahhüdü karşılığında bankalar bu maaşlardan sağladığı avantaj sınırlı bölümünü promosyon ödemesi olarak vermektedir. Üç yıl gibi bir süre aynı bankada kalma şartı, kredili mevduat hesabı açılması zorunluluğu gibi emekliyi adeta ipotek altına alan bu uygulamaların kaldırılmasına, sürenin bir yıl ile sınırlanması ve kredili mevduat hesabı açtırmanın isteye bağlı olması için promosyon prosedürü düzenlemesi yönünde bir girişim sağlanacak mıdır?” şeklindeki sorusuna yanıt istedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, CHP Milletvekili Gürer’in bu önergesine de yanıt vermedi. Bakan Nebati, emekli maaşları için bankaların verdiği promosyon ücreti konusundaki sorunun muhatabının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olduğunu ileri sürdü.

SORULARIN MUHATABI KİM?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Nebati’nin, soru önergelerini yanıtsız bırakıp, farklı Bakanlıkları adres göstermesine tepki gösterdi.

Hem tarımsal kredi kullanımıyla ilgili soru önergesi için Tarım ve Orman Bakanlığına, emeklilerin promosyon ücretiyle ilgili soru önergesi için de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yönlendirildiklerini belirten Gürer, “Aslına bakılırsa, Bakan Nebati’nin başında bulunduğu Hazine ve Maliye Bakanlığı her iki konunun da muhatabıdır. Bakan Nebati, soruları yanıtlamak yerine başka Bakanlıkları adres göstermiştir. Özünde tarım ve emekli ile ilgili sorunları aşmanın yolu sorunları doğru çözümlemelerle dikkate alınması geçmektedir. Bakan Nebati diğer Bakanlıkların talebi son aşamasında Hazine ve Maliye adına bütçeyi belirliyor. Bakan bütçe oluşturması halinde sorunlar aşılır” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi