CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde gıda fiyatlarındaki yıllık artış oranının dar ve sabit gelirlilerin alım gücünü olumsuz etkilediğini ve yeterli gıdaya erişimde sorunlar yaşandığını ifade etti.

DÜNYA ARAYIŞ İÇİNDE

8 milyar dünya nüfusunun 1 milyarının açlık sınırında yaşam sürdürdüğüne dikkat çeken CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gıda açığına karşı bilim insanları 1970’li yıllarda Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar ile çözüm arayışına girdi. Bu süreçte elde edilen ürünlerde insan sağlığı adına bilim insanları yaptıkları araştırmalarda olumsuzluklar saptandı. Çok sayıda ülke GDO’lu ürünlere yasak getirdi. Ülkemizde de GDO’lu gıda üretimi yasak ancak hayvanların beslenmesinde 30’un üzerinde GDO’lu yem kullanılıyor. Bu bağlamda hayvana etkisi ve üretim ile insana yansıması konusunda bilimsel çalışma yok denecek kadar az. Ayrıca yurt dışında ithal gıda ürün içerikleri ne kadar kapsamlı ve detaylı laboratuvar incelemesine alındığı da soru işareti. Son dönemlerde et açığına yönelik yapay et tartışması da gündemde, yapay et üretimi sonrası tartışmalar bu alanda da gelişiyor. Açlık riski yaygınlaştıkça araştırmalar artıyor. Sorun laboratuvarlarda arandığı kadar üretim alanlarında aranmıyor. Dünya devi gıda şirketlerinin önceliği daha çok kazanç daha az masraf olunca sorun yapay ve genetiği değiştirilen ürünlerde bulunuyor. Gıdada tarımsal üretimi artırıcı ve ekim alanlarını genişletici çalışmalar önceliklenmelidir. Sağlıklı gıda için girdi maliyetleri düşürülmelidir. Denetimlerin artırılması yanında vatandaşlarında bilgilendirilmesi esas alınmalıdır” dedi.

GIDA ENFLASYONU YÜZDE 93

Ülkemizde yaşanan ekonomik krizin dar ve sabit gelirlilerin sağlıklı gıdaya erişiminde ciddi sıkıntılara yol açtığını işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer “TÜİK verilerine göre dahi geçen yıl eylül ayında yüzde 19 civarında olan Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE), bu yıl yüzde 83’ü geçti. gıda ise oran yüzde 93 erdi. Bu durumda artan gıdada yüksek enflasyon oran tehlike sinyalleri veriyor” diye konuştu.

YILLIK ENFALSYON YÜZDE 186 OLDU

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) ise, 2022 Eylül ayına ilişkin yıllık enflasyonu yüzde 186,27 olarak açıklandığını vurgulayan Ömer Fethi Gürer, ülkemizde farklı araştırmalarda ortaya çıkan verilerde insanların yüzde 22`sinn dengeli ve yeterli beslenemediğini, yüzde 8,5`unun ise açlık sınırında yaşadığını da belirtti. Gıda da ciddi bir israfında söz konusu olduğuna da vurgu yapan Gürer, mutlu azınlığın gıdada sorun yaşamadığı ve tüketimde sınır tanımadığını, nüfusun çoğunluğunun ise artan enflasyon ile sofrasında ekmeği dahi kıstığını belirtti.

GIDAYA ERİŞİM DAHA DA ARTACAK

Dünyada Pandemi, kuraklık ve yaşanan Ukranya-Rusya savaşı ile gıdanın öneminin yeniden çok boyutlu tartışıldığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Dünyada yalnız buğdayda 200 milyon ton ürün ülkeler arasında döngü içindedir. En az 60 milyon tonu savaşan ülkelerin topraklarında yetiştiğinden savaş ile buğday fiyatları değişkenlik yaşarken tahıl koridoru ile buğday çıkışı sağlanarak ciddi bir açlık tehlikesi kısmı önüne geçilebilmiştir .Bu durum gıda da ciddi risklerin varlığının da göstergesidir .Ülkemizde

AKP iktidarının 20 yılda uyguladığı ekonomi ve tarım politikasının üreticiyi sıkıntılı bir sürece soktuğunu ve gelecek içinde kaygı verici politikalardan da dünya da yaşanan süreçlerden ders çıkarıp vazgeçmesi de gereklidir” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yüksek enflasyon ve sağlıklı gıdaya erişimde yaşanan sorunlar giderek derinleştiğine dikkat çekti.

SAHTE GIDA ÜRÜNLERİ HER YERDE

Gıda fiyatlarındaki fahiş artışların gıda terörünün sahaya yayılmasına neden olduğunu ifade eden CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yüksek fiyatlar, sahte gıda ürünleri ile taklit ve tağşiş ürünlerin üretiminin önünü açtı. Merdiven altı üretim yerleri çoğaldı. Bu durum, ülkemizde ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına vesile olacak bir sürecinde başlangıcı olabilir değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Haber Merkezi