Gürer, “TÜİK, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,9; Ocak-Ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,5 azaldığını açıkladı. Gidiş iyi gidiş değil” dedi.

AŞI ÜCRETİ ALINIYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan Emin Özyüce isimli yetiştirici, hayvan hastalıklarıyla ilgili aşının ücretiz olduğu söylenmesine rağmen büyükbaş hayvan aşı için ödeme yaptıklarını belirtti.

AŞI PARALARI NEREYE GİDİYOR?

Bakanlık tarafından aşıların ücretsiz olduğu söylenmesine rağmen şap, brusella ve çiçek hastalıkları için hayvanlara uygulanan aşıların her biri için veterinere yüksek miktarda ödeme yaptıklarını anlatan Emin Özyüce, “Bakanlık ücretsiz olduğunu açıklamasına rağmen veteriner ücret talebinde bulunuyor. 300 hayvanı olan bir yetiştirici yaklaşık 200 bin lira aşı parası ödüyor. Bu paraların nereye gittiğini bilmiyoruz” dedi.

“SİGORTA PRİMİMİZİ BİLE ÖDEYEMİYORUZ”

Hayvancılıktan para kazanamadıklarını belirten Mehmet Şen isimli yetiştirici ise kendi BAĞ-KUR primlerini bile ödeyemez duruma geldiklerini ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise hayvancılıkta yem ve ahır bakımının önemli masraflar arasında olduğunu ifade ederek, “Hayvanların hastalanmaması için aşı yapılması gerekiyor. Yönetmeliğe göre hayvan aşılarının ücretiz olduğu ifade ediliyor ama gelip hayvan sahiplerini dinlediğimizde durumun öyle olmadığının, aşının da ücret karşılığı yapıldığını görüyoruz” dedi.

BUZAĞI ÖLÜMLERİ SORUNU HALEN ÇÖZÜLEMEDİ

Hayvancılığın en önemli sorunlarının başında hayvan hastalıkları ve buzağı ölümlerinin geldiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde buzağı ölümleri sorunu çözülemediği için her yıl ciddi miktarda hayvan kaybı oluyor. Zamansız kesimler de hayvan varlığının azılmasına neden oluyor” dedi.

PRİM ÖDEYENLERNİ SAYISI 1 BUÇUK MİLYONDAN 400 BİNE DÜŞTÜ

Hayvancılık yapanların önemli bir kısmının BAĞ-KUR primini bile ödeyemez duruma geldiğini aktaran Gürer, “Sigorta primleri yükseldikçe, çiftçiler yapanlar primi ödemekte zorlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine baktığımızda önceki yıllarda 1 buçuk milyon olan çiftçi pirimi ödeyenlerin sayısının bu gün 400 bine düştüğünü görüyoruz” diye konuştu.

TARIMSAL ÜRETİMDE İTHALATÇI KAFAYA TESLİM OLMAMALIYIZ

Hayvancılıkla ilgili sorunların çözülmesi ve çiftçi refahının sağlanması için desteklemelerin yapılması gerektiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, bu konularda düzenleme yapılmaması halinde ülkemizin tarımsal üretimde ithalatçı bir kafaya teslim olacağını vurguladı.

ÇİFTÇİYE, ÜRETİCİYE, YETİŞTİRİCİYE DESTEK ŞART

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçiye destek olunursa, besiciler de süt inekçiliği yapanlar da hayvanlarına bakar ve Türkiye kalkınır; et ve süt fiyatları düşer. Önemli olan besicilik ve süt inekçiliği yapanlara gerekli desteklerin sağlanmasıdır” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi