Finans piyasası katılımcılarının bildirdiğine göre Merkez Bankası’nın (TCMB) sözlü talimatı üzerine bankalar, dövizde alış ve satış kurları arasındaki farkı açmaya başladı.

Buna göre, 14 Mayıs’taki kritik seçimler öncesindeki son iş gününde, dolarda alış ve satış kuru arasındaki fark bazı bankalarda yüzde 10’u aştı.

Yüksek cari açık ve yetersiz yabancı sermaye girişleri nedeniyle rezervi giderek azalan TCMB’nin ise döviz talebini kısmaya yönelik önlemleri kapsamında şubat ayında döviz kurlarında makasın açılmasını istediği iddia edilmişti.

Buna göre şubatta yüzde 1-2 aralığına yükselen alış satış makası bugün ise yüzde 10’un üzerine çıktı.

Emekli Maaşı Artışıyla Bankalar Arasındaki Şubat Promosyon Yarışı! Emekli Maaşı Artışıyla Bankalar Arasındaki Şubat Promosyon Yarışı!

Kerim Rota da dünkü Twitter paylaşımında, “Bankalara bir TCMB başkan yardımcısının ‘sözlü’ talimatı ile Perşembe ve Cuma günü KKM dönüşleri ve bireysel müşteriler dışında kimseye döviz satmamaları söylendi. Bugün firmalar hiçbir şekilde döviz satın alamıyorlar” bilgisini aktarmıştı.

Bankaların alış satış marjını açması ve döviz alımlarına kısıtlama getirmesi ise şirketleri Kapalıçarşı’ya yönlendirirken, Kapalıçarşıda da dolar satış kuru 21,80 seviyesine çıktı. Bankalar arası ise dolar satış kuru 19,64 seviyesinden işlem gördü.