Yücel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM'deki konuşmasında "Tahammülümüz kalmadı" ifadesini kullanmasıyla ilgili "Sayın Cumhurbaşkanı çok doğru bir ifadeyi çok geç kalınmış bir süreçte söylemiş. Türkiye içerisindeki söylemleri çok farklı, BM'de dünyaya hitabı çok farklı" diyerek, Cumhurbaşkanı'nın yurtiçi ve yurtdışındaki farklı söylemlerinin altını çizdi. Sığınmacıların günlük hayata dahil olduğunu belirten Yücel, "Artık Türkiye'de 8 milyona yakın sığınmacının olduğu konuşulur hâle geldi. Resmi rakamlara göre sadece Suriyeli sığınmacıların 3,5 milyon olduğu, gayriresmi verilere göre ise 6 milyon civarında olduğu, bunun üzerine Afgan sığınmacıların pasaportsuz bir şekilde sanki tarladan geçer gibi sınırdan Türkiye'ye geldiği ifade ediliyor. Şu an Türkiye nüfusunun %10'u mülteci olmuş durumda. Bugün Kayseri'deki sığınmacılar esnaf olmuş, düğün yapıyor, ticaret yapıyor, dükkan açıyorlar" diye konuştu.

"SIĞINMACILAR AKP'YE SEÇİM KAYBETTİRECEK KADAR TEPKİ TOPLUYOR"

Yücel, gelen sığınmacıların ülkenin toplum yapısıyla uyum sağlayamadığını ve kamuoyunun bu duruma tepkili olduğunu dile getirdi. Sığınmacı sorununun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisi için risk teşkil ettiğini ifade eden Yücel, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bugün gördüğü gerçeği biz 4-5 yıl önce defaaten dile getirdik. Kayseri'nin birçok mahallesini yerinde ziyaret ettik. Bazı mahallelerin yarısının sığınmacı olduğunu gördük ve bu ifadeyi kullandık. Sığınmacılar Adalet ve Kalkınma Partisi'ne seçim kaybettirecek kadar tepki toplamaya başladı. Türk halkı bu konuda duygularını yüksek perdeden ifade ediyor. Sayın Cumhurbaşkanı, partisinin seçim kaybedeceğini hissettiği bir süreçte de bunları söylüyor olabilir. Çünkü Adalet ve Kalkınma Partisi'ne oy verenler de bu sığınmacılardan şikayetçi" diye konuştu.

"MAHALLELERDEKİ TEK YAKLAŞIM: BUNLARI GÖNDERECEK MİSİNİZ?"

Mahalle ziyaretlerinde sayısı milyonları bulan sığınmacıların ülkelerine gönderilmesine yönelik tepkilerle karşılaştıklarını söyleyen Yücel, "Biz tabii ki savaş hâlindeki kadın ve çocukları korumakla mükellefiz, ancak artık zımba gibi delikanlılar çalışıyorlar ve bunu bizimle dalga geçer gibi yapıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanı doğru bir ifade kullanmış. Biz misafirperverliğin bittiği kanaatindeyiz. Bugüne kadar gelenleri ülkelerinde barış ortamı sağlamak kaydıyla göndereceğiz. Kayseri'de vatandaşımızdan onları göndermemize yönelik ifade aldık. Ama kovar gibi değil, ev sahibi oldukları yere huzur içerisinde ve arkalarından uğurlayarak göndereceğiz. Mahallelerde tek yaklaşım şu: 'Bunları gönderecek misiniz? Gönderecekseniz oy verelim.' Bu tepkiyi Sayın Cumhurbaşkanı da yapılan anketlerde görmüştür. Bu anlamda onunla hemfikiriz" diye konuşarak, sığınmacıların ülkelerinde huzur tesis etmeye destek olmak koşuluyla vatanlarına gönderilmesi gerektiğini belirtti.(BGC)

Editör: Haber Merkezi