Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında, kiremit ve tuğla yapımı için en elverişli toprağın Eskişehir’de olduğu belirlendi. O yıllarda kente gelen Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, aralarında Sabri Kılıçoğlu’nun da bulunduğu işadamlarına tuğla ve kiremit fabrikası kurulması için talimat verdi. Bunun üzerine Sabri Kılıçoğlu, geleneksel yöntemlerle kiremit ve tuğla üretimine başladı. Kılıçoğlu, 1949 yılında da zamanın son model makineleriyle, Türkiye'nin ilk modern kiremit üretim tesisini kurdu.
1949 yılında imal edilen ilk kiremitlerden bir kısmı ise, 7 Nisan 1954 tarihinde temeli atılan ve 6 Kasım 1955’te merhum Başbakan Adnan Menderes tarafından işletmeye açılan Kayseri Şeker Fabrikasının çatısında kullanıldı. Fabrikanın, 61 yıldan beri hizmet veren binalarında yenileme çalışmaları yapılırken, ofis binasının çatısındaki kırılan kiremitlerin değişimi sırasında, 1949 yılında Eskişehir’deki fabrikada üretilen Türkiye’nin ilk kiremitleri de ortaya çıktı.
Kayseri Şeker Fabrikası yetkilileri, fabrikanın çatısında kullanılan Kılıçoğlu Kiremit ve Tuğla Fabrikası’nın ürettiği ilk kiremitlerin bir kısmının, fabrikanın arşivinde saklanmak üzere Eskişehir’e gönderildiğini belirtti.