“Kayseri 5’den fazla deprem olmaz demek saçmalığın daniskasıdır” diyerek, kendisini dinleyen Kayserili Müteahhitlere seslenen Prof. Dr. Görür, “Siz de rant hastalığına kapılmış birilerisiniz!” dedi.

Antalya da gerçekleştirilen “Sektöre Yön Verenler” isimli programa,Tokgöz Beton Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tokgöz’ün daveti üzerine gelip, Kayserili Müteahhit ve İnşaat Mühendislerine konferans veren Deprem Uzmanı Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür,Kayseri’nin depremselliğini  masaya yatırdı.

 “Kayseri, en az 7.0 büyüklükte deprem üretebilecek büyüklükte fayların kucağında oturmaktadır”

Kayseri’nin tartışmasız bir deprem kenti olduğunu belirterek, Kayserili Müteahhitlere sert uyarılarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, “Kayseri, en az 7.0 büyüklükte deprem üretebilecek büyüklükte fayların kucağında oturmaktadır” dedi ve Kayseri’de 5 şiddetinden fazla deprem olmaz şeklinde açıklamalar yapan kişi ve kurumları yerden yere vurdu.

“KAYSERİ DE 5’DEN BÜYÜK DEPREM OLMAZ DEMEK SAÇMALIĞIN DANİSKASIDIR”

“Kayseri’nin zemini alüvyondur ve sağlı sollu canlı fay hatları mevcuttur. Bu durumda burada 5’den fazla deprem olmaz demek saçmalığın daniskasıdır” diye konuşan Prof. Dr. Görür, şunları şöyledi:

“Kimi arkadaşlar akla ziyan bilimle yan yana getiremeyeceğimiz fikirler bana ulaştı. Bir arkadaş Kayseri’de 5.5 şiddetinden büyük deprem olmazmış gibi ifadeler kullanarak, öyle buyurmuş! Bu arkadaş neye göre bunu söylüyor onu da bilmiyorum. Şimdi kimseleri çekiştirmek yerine ben asıl konuya geleceğim. Kayseri bir deprem kentidir ve Kayseri, en az 7.0 büyüklükte deprem üretebilecek büyüklükte fayların da kucağında oturmaktadır.  Bu kesinlikle tartışılmaz bir konudur. Şimdi öyle mi olur böyle mi demenin yolu da araştırma yapmaktır, ahkam kesmek değildir. Kayseri’nin zemini alüvyondur ve sağlı sollu canlı fay hatları mevcuttur. Bu durumda burada bundan fazla deprem olmaz demek saçmalığın daniskasıdır.Böyle bir şey yok! Kayseri’nin üzerinde olduğu zemin sizin tahayyül edeceğiniz kötü zeminlerden biridir. Kayseri Alüvyon zemin üzerindedir, yeraltı suyu fazladır. O zeminde porozite ve permeabilite fazladır. O zeminlerde yaptığınız binalarda çok önemli sorunlar yaşayabilirsiniz.”

“SİZLER, RANT HASTALIĞINA KAPILMIŞSINIZ”

Kendisini dinleyen Kayserili Müteahhitlere seslenerek, “Siz de rant hastalığına kapılmış birilerisiniz! Bir kentlisiniz. Allah muhafaza kurtuluşu da çok kötü oluyor. Sizler, Kayseri de gökdelenler dikmeye başlamışsınız, neden? Daha fazla para kazanmak için!Ancak bu yol yol değil, doğru olan bu değil!” şeklinde ifadeler kullanan Deprem Uzmanı Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür,Türkiye de canlı fayların üzerinde olan 24 tane il, yaklaşık 200 tane de ilçenin varlığından bahsederek, bunların bir tanesinin de Kayseri olduğunu söyledi.

“İş işten geçmeden önlem alınması gerekmektedir”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’a da seslenen Prof. Dr. Naci Görür, “Kayseri’yi depreme hazırlamak lazım! İnsanın ne zaman öleceği belli olmadığı gibi depremin ne zaman olacağı da belli olmaz. İş işten geçmeden önlem alınması gerekmektedir. Ben Kayseri Belediye Başkanı olsam, Kayseri’nin faylarını ayrıntılı olarak incelettiririm. MTA, Harita Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, Kayseri Üniversitesi ve yakın Üniversitelerle kol kola girer, önce Kayseri’yi tehdit eden bu fayların karakteristik özelliklerini bilimsel olarak ortaya koyarım. Haa bilime inanmıyorsanız söyleyecek bir sözüm yok. Kayseri de Belediye Başkanı olacak kişinin ilk vadedeceği iş, Kayseri’nin bütün Jeolojik haritasını eline alacağı, mikro bölgeleme çalışması yapmalı” dedi.

HABER: ALİ TÜRKASLAN