CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında, Ehliyet Affıyla ilgili düzenlemenin kapsamının genişletilmesi, sulama suyu borçlarının faizlerinin silinmesi ve EYT düzenlemesindeki aksaklıklarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

1 MİLYON MAĞDURDAN AF KAPSAMINA GİREN MAĞDUR SAYISI SADECE 10 BİN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuşmasına, ehliyet affıyla ilgili düzenlemenin genişletilmesi gerektiğini belirterek başladı.

Daha önce bu konuda bir kanun teklifi verdiklerini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kanun teklifimizde insan canına kastetmemiş, yaralamamış ve süreklilik arz eden madde bağımlısı olmayan herkesin bir kereye mahsus affedilmesi, ehliyetlerinin verilmesi yönündeki teklifimiz ne yazık ki bugüne kadar gündeme gelmedi ama burada, şimdi, bir düzenleme var. Burada puan üzerinden bir af getiriliyor, sınırlı olarak 10 bin kişiyi bu kapsıyor. Normalde 1 milyona yakın insan ehliyet affı bekliyor, 1 milyon kişi bu konuda mağdur, bunların çoğu şoför. "Bir hata yaptık, o hatamızı tekerrür ettirmeyeceğiz." diyorlar, tekerrür ettirmeyecekleri için o kişilere af getirilmeli. Çoğu evine ekmek götüremediği konusunda dert yanıyor, sıkıntılarını anlatıyor, bizlere de başvuruda bulunuyor. Onun için bu ehliyet affının kapsamının geniş tutulmasında yarar var” şeklinde öneride bulundu.

ARAÇ SERVİS ÜCRETLERİ, ARAÇ FİYATINA YAKLAŞTI

Kaza yapan araçlarda yerli parça kullanımına yönelik düzenleme ile ilgili de değerlendirme yapan Gürer, düzenleme kapsamında sigorta şirketlerinin ve servislerin mağduriyeti dikkate alındığını ancak vatandaşınkinin nedense hiç dikkate alınmadığını belirtti.

2015 yılında 230 bin liraya satın aldığı otomobilindeki parça değişikliklerinin masrafının iki ay önce 130 bin lira olduğunu anlatan Ömer Fethi Gürer, “Burada da vatandaşı koryacak düzenlemeler getirelim. Servis ücretlerindeki özellikle yetkili servis ücretlerindeki artış, işçisine verilenin çok üzerinde işçilik ve diğer giderlerle birlikte gerçekten büyük bir külfet. Neredeyse araba fiyatına erişmiş durumda. Bununla ilgili de bir düzenlemenin ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” dedi.

SULAMA SUYU BORCUNUN FAİZLERİ SİLİNMELİ

Sulama birlikleriyle ilgili çiftçi borçlarının gecikme faizlerinin silinmesine yönelik talepler geldiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu konuda da bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti.

EYT DÜZENLEMESİNDEKİ AKSAKLIKLAR

Kanun teklifleri, Meclis konuşmaları, Meclis araştırmaları, soru önergeleriyle vatandaşın yaşadığı mağduriyeti gündeme getirip çözüm aradıklarını anımsatan Ömer Fethi Gürer, son olarak EYT ile ilgili de Kanun teklifi verdiklerini bu konuda iktidar kanadının getirdiği Kanun teklifinde yer alan aksaklıkların olduğunu belirtti. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “BAĞ-KUR'da 9 bin gün pirim sayısı, sigortada 7 bin. Burada bile mağduriyet var, bu dikkate alınmamış, kademeli geçiş dikkate alınmamış. 2008 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde işe girenleri, 65 yaşında emekli yapacak düzenlemeye dönük yaşla ilgili bir düzenlemeye yer almıyor. Yapılan düzenleme orada da eksik ve yeterli değil” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi