EYT’lilerle ilgili daha önce vermiş oldukları Kanun Tekliflerinin AKP ve MHP tarafından reddedildiğini hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanlık tarafından Meclise getirilecek Kanun Teklifinde, EYT’ilerle ilgili 1999 yılı öncesindeki şartlar ne ise o şartlara geri dönüş sağlayacak maddeler yer almalıdır” dedi.

SEÇİM YAKLAŞIRKEN AKILARINA EYT’LİLER GELDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, seçim için geri sayımın başladığı son günlerde AKP iktidarının EYT’lilerle ilgili kanun teklifi hazırlamaya koyulmasının yorumladı.

KANUN TEKLİFİNİN İÇERİĞİ AÇIKLANSIN

EYT’ilerin sorunlarını 20 yıldır görmezden gelen iktidarın yasa teklifinin Aralık ayında değil hemen meclise gelmesine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Seçim yaklaşırken AK P iktidarlarını. yıllardır hakkını vermediği işçiler, emekçiler aklına geldi. Yeni düzenlemelere yöneldi. Çalışanlarda ilgili düzenlemeler gerçekleşirse olumlu sonuçlar ortaya çıkabilir, biz de destekleriz. Ancak emeklilikte yaşa takılanların sorununu 20 yıldır görmeyen bir iktidarın bu konuda yapacağı düzenlemeler kaygı vericidir. Çünkü yapılan açıklamalarda Aralık ayına sarkıtılan değerlendirmeleri kamuoyu ile paylaşma olayı bakanlar tarafında dile getiriliyor. Mevcut sisteme göre Bakanın Kanun Teklifini Meclis’e verme yetkisi yok. Kanun Teklifi, AK Parti milletvekilleri tarafından Meclis’e getirilecek” diye konuştu.

TEKLİFİMİZİ TBMM GENEL KURULUNDA RED ETMİŞLRDİ

EYT’lilerle ilgili TBMM verdiğim ve genel kurulda görüşülen Kanun Teklifimi İktidar ret ettiği gibi EYT ile ilgili verilen farklı önerileri de ret ettiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, EYT’liler lehine her girişimin Meclis’ten geçmesinin engellendiğini hatırlattı.

HAKLARIN İADESİ GEREKİYOR

Meclis’e bu kez Cumhur İttifakı tarafından getirilecek Kanun Teklifinin dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “EYT’lilerin 1999 öncesindeki şartlarda kendi haklarının iadesi yönünde talepleri var. Bunun dışında yapılacak bir düzenleme gün kurtarmaktan ibaret olur. Sosyal güvenlik primlerini işsiz kaldıklarında ödeyememe halindeki sıkıntıları bertaraf edilmesi ya da prim ve yaşla ilgili düzenlemeler sağlanarak aynı boyutta mağduriyetin sürdürülmesi çözüm olmaz. O nedenle EYT ile ilgili 1999 öncesindeki şartlar ne ise o şartlara geri dönüş sağlanması gerekiyor” şeklinde konuştu.

YASA TEKLİFİ MECLİSE GETİRİLSİN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2008 yılında AKP zihniyeti emeklilerin aylık bağlama oranındaki yüzde 70’i bulan katsayıyı yüzde 35’e çekerek emekli olacaklar için büyük mağduriyet yaratmıştı. Aynı dönemde 58 yaş olan emeklilik kademeli olarak 65’e çıkarılmıştı. Zihniyeti bu olan bir iktidarın bugün için yapacağı düzenlemelerin ne olacağı kamuoyu tarafından sürekli sorgulanıyor. Onun için bir an önce yasa teklifinin Meclis’e gelmesi ve burada görüşülerek bizlerin de katkılarıyla ilgili Kanun Teklifi gerçekleştirilecek yasalaşması binlerce insanın beklentisidir” ifadelerini kullandı.

EYT’Lİ EMEKLİ OLMAK İSTİYOR

Gürer, bu konuda beklentisi olan insanların bir kez daha hüsrana uğratılmaması gerektiğine de vurgu yaparak EYT’lerin yaklaşık 1 milyonu hemen emekli olacak noktadadır. Bu insanların emeli olması istihdam için bekleyen kesimler için de bir yol açıcı olacaktır” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir an önce ilgili Kanun Teklifi Mecils’e getirilmeli ve görüşülmelidir: tasarı beklentiler doğrultusunda çıkarılarak EYT sorunu ülkemizin gündeminden kaldırılmalıdır. Cumhurbaşkanlığı sisteminde kanun teklifini bakan değil milletvekili meclise sunar. Seçimi kaybetsem dahi EYT konusunda taviz vermeyeceğim diyen ve erken emeklilik isteyen “ türediler” olarak EYT’lileri tanımlayan Cumhurbaşkanın da bu konuda açıklama yapması gerekli. Bakalım soruna hangi noktadan bakıyor ” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi