Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Derya Yanık, Niğde ile ilgili verileri açıklamazken, Türkiye genelinde geçen yıl 4 milyon 332 bin 805 hanenin sosyal yardımlardan yararlandığını açıkladı. Bakan Yanık, geçen yıl ayrıca 836 bin 665 kişiye de yaşlı aylığı verildiğini bildirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ilinde sosyal yardım alan kişiler ile kömür yardımı yapılan hane sayısı ve yaşlı aylığı alan vatandaşlarda ilgili verilerin açıklanması istemiyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını yazılı soru önergesi verdi.

CHP Milletvekili Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Niğde ilinde 2022 yılında sosyal yardım alan kişi sayısı kaçtır?

Kömür yardımı yapılan hane sayısı kaçtır?

65 yaş maaşı alan kişi sayısı kaçtır?

Sosyal Yardım başvurusu kabul görmeyen kişi sayısı kaçtır?

Kömür yardımlarının il, merkezi kasaba ve köy dağılımı nedir?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bakan Derya Yanık, Niğde ilgili ilgili verileri açıklamadı. Bakan Yanık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla çeşitli sosyal yardım programları yürütüldüğünü belirterek, “Yürütülmekte olan sosyal yardım programları düzenli ve süreli nitelikte olmak üzere aile yardımları, barınma ve gıda yardımları, engelli yaşlı yardımları, sağlık yardımları, eğitim yardımları ve proje destekleri olarak sınıflandırılmaktadır” dedi.

4 MİLYON 332 BİN 804 HANE YARDIMLARLA AYAKTA DURUYOR

Bakan Derya Yanık, 2021 yılında ülkemiz genelinde Salgın Sosyal Destek Programları dahil edilmediğinde toplam 4 milyon 332 bin 805 tekil hanenin sosyal yardımlardan faydalandığını da açıkladı.

KÖMÜR YARDIMLARI…

SYD Vakıfları tarafından 3294 sayılı Kanun kapsamındaki ihtiyaç sahibi hanelere Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğünden bedelsiz olarak temin edilen kömürün ulaştırılması şeklinde yakacak yardımı yapıldığını da anlatan Bakan Yanık, “Hanelere dağıtılacak kömür miktarı bölgenin iklim koşulları, geçmiş yıllara ait dağıtım miktarları ve kömürün ısıl değerleri dikkate alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenmektedir. Kış ayları öncesinde, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen sevkiyat programına göre teslimatlar gerçekleştirilmektedir” ifadelerini kullandı.

836 BİN KİŞİ YAŞLI AYLIĞI ALDI

Yaşlı aylığı ile ilgili ödemelerin nasıl yapıldığına dair soruya yanıt veren Bakan Yanık, “ ülkemiz genelinde 2021 yılında 836.665 kişi yaşlılık maaşı alıyor “ifadelerini kullandı.

16 MİLYON KİŞİYE SOSYAL YARDIM

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise soru önergesinde Niğde ili ile ilgili soruların yer almasına rağmen Bakan Yanık’ın yanıtında Niğde’yle ilgili sorulara yanıt verilmediğine dikkat çekti.

Geçen yıl sosyal yardım yapılan hane sayısının 4 milyondan fazla olmasına da vurgu yapan Gürer, “Niğde’de önceki bakan 22 bin haneye kömür dağıtıldığını açıklamıştı. Bu sefer Bakan bu rakamı vermekten kaçındı. Ağustos ayında sokak araları dağıtılan kömür çuvallarıyla doldu. Kaç haneye verildi, Bakan yanıtında maalesef yok. Ayrıca her hanede 4 kişi olduğu varsayıldığında, 16 milyondan fazla insanımız sosyal yardım almış ki bu da nüfusun 5’te 1’ne denk geliyor. Yani her 5 kişiden 1’i sosyal yardıma muhtaç görünüyor. Yokluk ve yoksulluk artıyor. CHP iktidarında aile sigortası çıkarıp yoksulluk çeken tüm ailelere maaş bağlayacağız. Hiç bir çocuğun yatağa aç girmemesini sağlayacağız. Kayırmadan, ayırmadan ihtiyaç sahibine destek sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi