Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçe maratonuna devam ediyor. Dün Kültür ve Turizm Bakanlığının bütçesi görüşülen genel kurulda Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan Türk Tarih Kurumunun bütçesini değerlendirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi bütçe maratonun devam ediyor. Dün yapılan görüşmelerde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarının bütçesi görüşüldü. Görüşmelerde Kayseri Milletvekili Mahmut Arıkan Türk Tarih Kurumunun bütçesini değerlendirdi.

“Türk Tarih Kurumunun Bir Yıllık Bütçesi; TRT’de 2,5 Ay Yayınlanacak Bir Dizinin Bütçesi Dahi Etmiyor”

Arıkan konuşmasında Türk Tarih Kurumunun bütçesinin yetersizliğini ele aldı. Yayınlanan tarih dizileri ile kurumun bütçesini karşılaştırdı:

“2022’de sadece iki diziye 12 milyon liradan daha fazla bir para ödendiği iddia edildi. Önümüzdeki dönemde TRT'de yayınlanacağı söylenen “Fatih Sultan Mehmet” adlı dizinin toplam bütçesi ise 257 milyon 400 bin tl. Bugün bütçesini görüştüğümüz Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Türk Tarih Kurumunun yıllık bütçesi ne kadar biliyor musunuz? 236 milyon 961 bin tl. Yani Türk Tarih Kurumunun bir yıllık bütçesi; TRT’de 2,5 ay yayınlanacak bir dizinin bütçesi dahi etmiyor. Oysaki, Türk Tarih Kurumu, bizim en köklü kurumlarımızdan biridir. Ben burada; neredeyse 100 yıllık bir kuruma aktarılan bütçe ile sadece bir diziye ayrılan bütçe arasındaki farka dikkat çekmek istiyorum.”

Tahsin Paşa da Aramızda”

Arıkan genel kurul konuşmasını yaparken AK Parti Grup başkanvekili ve Payitaht Abdülhamit dizisi oyuncusu Bahadır Nahit Yenişehirlioğlu da genel kuruldaydı. Arıkan Yenişehirlioğlu’na atıf yaparak “Tahsin Paşa da Aramızda” dedi.

Tarhuncu Ahmet Paşa’dan Örnek Alın”

Arıkan konuşmasını Osmanlı Devleti’nin ilk bütçesini hazırlayan Tarhuncu Ahmet Paşa’yı hatırlatarak bitirdi:

Ha, eğer tarihten ders almak istiyorsanız ben size tarihi bir şahsiyet örnek vereyim: Tarhuncu Ahmet Paşa. Kendisi Osmanlı Devleti’nde ilk defa devletin gelirlerini ve harcamalarını ayrıntılarla öğrenip bir devlet bütçesi hazırlamak için bir kurul kurdu. Ayrıca ilk kez gelecek yıl için,  bir bütçe defteri hazırladı. Bu da Osmanlı devletinin ilk bütçesi kabul edilir.

Tarhuncu Ahmet Paşa Ne yaptı biliyor musunuz? Bir, Sarayın masraflarını kıstı. İki, Sadrazamların giderlerini kıstı. Üç, Ulufeleri kaldırdı. Dört, İsraf ile ilgili önlemler aldı. Beş: Devlette Rüşveti engelleyecek uygulamalar koydu. Eğer tarihten ders alacaksanız, dizi çekecekseniz; biraz da bunlardan, Tarhuncu Ahmet Paşa’nın uygulamalarından ders alın, bunlara göre dizi çekin. İnanın Türk Tarih Kurumunda “Tarhuncu Ahmet Paşa” hakkında bilgi alabileceğiniz alanında uzman çok hocamız var.”

ŞEHİR YAP-BOZ TAHTASI MI? ŞEHİR YAP-BOZ TAHTASI MI?

Editör: Ezgi Binboğa