Alman yatırımcılar tarafından 2013 yılın da Türkiye’de kurulan ve bir çok başarılı projeye imza atan B&W Enerji A.Ş’ nin %50 hissedarı olduğu, o zamanki adı ile ALDO BW isimli Güneş ve Rüzgar Enerji Şirketinde, Mersin Aldo Enerji’nin yetkilileri Haluk Veli Doğan ile Ali Doğan’ın Alman ortakları olan Josef BUSCH ile Andreas PLANK’a çeşitli yöntemlerle gözdağı verip korkutarak çekler ve sözleşme imzalattıkları iddia edildi.

B&W Enerji, ALDO GRUP YÖNETİCİLERİ HAKKINDA 4 AYRI İDDİAYLA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUP, Menfi Tespit Davası açtı

B&W Enerji Almanya Yönetim Kurulu Başkanı Josef Busch, ALDO Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Veli Doğan ile Yönetim Kurulu Üyesi Ali Doğan hakkında, “Nitelikli Dolandırıcılık”, “Tehdit”, “Yağma” ve “Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma” iddialarıyla suç duyurusunda bulunup ayrıca “Menfi Tespit Davası” açtı.

50 MİLYON TL’LİK DAVANIN İLK DURUŞMASI YAPILDI

Söz konusu iddialara ilişkin, ilk etapta yaklaşık 50 milyon TL zarar gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görüldü.

“B&W Enerji’yi dolandırmaya çalıştılar”

Duruşma öncesi davayı takip eden gazetecilere açıklamalarda bulunan Alman B&W Enerji’nin Türkiye ve Almanya Avukatı olan Fatih Mehmet Daloğlu, “Alman B&W Enerji firması 2013 yılında Türkiye’ye gelip gayet güzel faaliyetler yürütürken maalesef talihsiz bir ortaklık girişimi oldu. Bu ortaklık girişimi esnasında Mersin’deki Aldo Grup isimli şirket yöneticileri tarafından maalesef müvekkili olduğum B&W Enerji’yi dolandırmaya çalıştılar. Çeşitli usulsüzlükler yaparak müvekkillerimin elinden hile tehdit ile çekler aldılar, sözleşmeler imzalattılar. Tüm bunlarla ilgili şirket yetkilileri hakkında Cumhuriyet Savcıları’na suç duyurusunda bulunup menfi tespit davası açtık. 2 koldan hukuk mücadelesi veriyoruz, Savcılıktaki dosyamızda yürüyor! Türk adaletine güveniyoruz. Umarız ki bundan sonra, Türkiye’ye yatırım yapan yabancı kişilerin bu şekilde dolandırılarak Türkiye’den kaçmalarına vesile olan şahısların cezalandırılmasına bir başlangıç yaparız. Bu davamız inşallah örnek olur da Türkiyeye yatırım için iş adamları bundan sonra Türkiye’den gitmez! Söz konusu davanın hacmi çok büyük! Ortada kurulmuş 92 adet Anonim Şirketi var! Bunlardan 2 tanesi rüzgar enerjisi, diğer 90 tanesi ise güneş enerjisi şirketleridir” dedi.

“MÜVEKKİLİMİZ MAĞDUR EDİLDİ”

Duruşma sonrası açıklamalarda bulunan davalık taraf olan Mersin Aldo Enerji Avukatı Mert Kurt ise “Müvekkilimizin mağduriyeti söz konusu olduğu için buradayız” şeklinde ifadeler kullandı.

“Haluk Veli Doğan’ın özel harcamalarını, şahsına kiraladığı yerlerin harcamalarını bile şirkete fatura ettiğini tespit ettik”

Duruşma sonrası konuşan Alman B&W Enerji’nin Türkiye ve Almanya Avukatı Fatih Mehmet Daloğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün burada, ön incele duruşması yapıldı. Karşı tarafın yetki itirazları reddedildi. Bazı eksik evraklar içinde süre verildi. Aldo yetkililerince her türlü işlemi kendi imzaları ile yaptıkları halde ve alman ortaklar tarafından en ufak bir belgeye imza atılmamışken 2015 yılı sonunda alman ortaklar hakkında usulsüzce yapılan bir suç duyurusu var! Biliyorsunuz yabancıların Türk hukukunu bilmesi imkânsız! “Bu evrakları imzalayın kapıda polis var! İmza atmazsanız sizi polis tutuklayacak. Bir daha evlerinize dönemeyeceksiniz” gibi tehdit içeren söylemlerle istedikleri evrakları imzalatmışlardır. Bu suçlama ile ilgili Mersin Cumhuriyet Savcılığı evrakları gönderecek. Bu suçlamadan kovuşturmaya yer olmadığına dair karar çıkmıştır. Mahkeme ona göre karar verecek. Ayrıca yaptığımız tespitlerde Aldo Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Veli Doğan’ın özel harcamalarını, şahsına kiraladığı yerlerin harcamalarını bile şirkete fatura ettiğini tespit ettik. Davalı Aldo Grup hem tüm şirketleri devralmış hem bu şirketler adına bulunan tüm taşınır taşınmaz malları almış her türlü hakları aldığı halde muhasebe kayıtlarını kendisi kafasına göre tutarak müvekkil şirkete borç çıkarmıştır.”

“payımıza düşen paralar bize ödenmedi”

Alman B&W Enerji Şirketi’nin Sahibi Josef BUSCH ise Kayseri Yerel Haber’e yaptığı açıklamada, “Mersinli Aldo Grup tarafından dolandırıldık.Ortak olduğumuz 16 Güneş Enerji proje şirketleri ve Arsaları Bankalara Aldo Enerji şirketi tarafından değerleri yüksek değer göstertilerek krediler alınmış ve 3. bir şirketlere satılarak Aldo GRUP Tahsil etmiştir! Ayrıca 1,4 milyon m2 arazilerin bir bölümünün satışı ve Aldo GRUP tarafından yapılıp payımıza düşen para bize ödenmedi. Bu delilleri de mahkemeye sunacağız! Ayrıca Aldo ve Avukatı tarafından tarafımıza yöneltilen suçlamalar nedeniyle tazminat davası açacağız” diye konuştu.

DAVA ERTELENDİ

Söz konusu dava, eksik hususların giderilmesi için 23 Mart 2021 tarihine ertelendi.

HABER: ALİ TÜRKASLAN

Editör: Haber Merkezi