Kocasinan İlçesi'ne bağlı Erkilet mahallesinin zirvesindeki Tümülüs'de,  Kapadokya Kralı Arseleous'a ait olduğu iddia edilen hazinenin arayışı tüm hızıyla sürüyor. Tümülüs'e giden yol kenarında başlayan kazıda, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve özel şirketlere ait iş makineleri adeta arı gibi çalışarak alandan çıkarılan binlerce metreküp toprağı başka alana taşıyor. 20 ton altın efsanesi ile başlayan kazıda, hedef Tümülüs'e giden ve yeraltında bulunduğu iddia edilen tüneli bulmak! Bu iş için bu güne kadar yaklaşık 1 milyon TL harcayıp kazıyı yaptıran isimler ise sır gibi saklanıyor.

                Kocasinan İlçesi'ne bağlı Erkilet mahallesinin zirvesindeki Tümülüs'de, hazine kazısı tüm hızıyla sürüyor. Kamu görevlileri gözetiminde yapılan kazı ile ilgili iddialar ise bir hayli ilginç.

Kazının Kral Mezarı'nın altına gizlenmiş yer altı şehrinde 20 ton altın bulunduğu yolundaki efsane ile başladığını söyleyen bölge sakinleri, "Bölgede bulunan Hıdır İsyan Tepesindeki 2. Gıyaseddin Kevhüsrev'in Av Köşkü olduğu bilinen bölgede var olan ve Kapadokya Kralı Arseleous'a ait olduğu iddia edilen Mezarın altında bir tünel bulunduğu ve bu tünelde 20 ton altın olduğu iddiası var. Bu şehir efsanesi üzerine önce Büyükşehir Belediyesi araçları ile burada bir kazı başlatıldı. Gazetelerde çıkan haberlerden sonra Büyükşehir Belediyesi Sallama Kepçe olarak adlandırılan kepçe ile kamyonları geri çekti. Ancak belediyenin bir kepçesi ve özel sektöre ait iş makineleri ve kamyonlar çalışmayı sürdürüyor. Defterdarlık, Müze Müdürlüğü ve Emniyet görevlisi de kamu adına kazı çalışmalarını takip ediyor. Şimdilik kazı SİT alanının çevresinde yapılıyor. Ancak var olduğu iddia edilen yeraltı şehri SİT alanında!  Kazının SİT Bölgesine girmesi durumunda konuya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun müdahale edeceğini sanıyoruz " dediler.

                Söz konusu kazıyı gerçekte kimin yaptırdığı gizliliğini korurken, söz konusu defineyi arama için yapılan harcama da kamuoyunda en çok tartışılan konu haline geldi. Bir iş makinesinin 8 saatlik çalışma bedelinin bir 2 bin lira dolayında olduğunu söyleyen çevreler, "İddialar doğru ise kazı için bu güne kadar 1 milyon TL harcandı" diyorlar.


HABER: ALİ TÜRKASLAN

Editör: Haber Merkezi